Хомеопатия за никнещите зъбки

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

 

purvizubki


Развитието на зъбните зародиши започва още през първия триместър на бременността. Детето се ражда с 36 зъбни зародиша – 20 за временни зъбки и 16 за постоянни. След раждането, до деветия месец, се оформят зародишите на другите постоянни зъби, а до четвъртата година и тези на мъдреците. 

В най-честия случай, първите зъбки се появяват между 6-ти и 8-ми месец от живота на детето – най-напред двата долни резци, после двата горни, а след това и другите зъбки.

Симптомите, които съпровождат тези моменти са разнообразни и варират от дете на дете. Практически всяко дете изпитва сърбеж, а често и болка в областта на венеца. Има повишено слюноотделяне, детето се „лигави“ и често се появява зачервяване на кожата около устата. Болката и дискомфорта във венците може да доведат до намален прием на храна, детето става капризно, нервно и раздразнително, а сънят му е неспокоен. Възможно е в хода на никнене на зъбките да се появи невисока температура, а понякога и разстройство. Разбира се, преди симптоми като температура, разстройство, неспокойствие, нарушен апетит и дуги да се „припишат“ на никненето на зъбките, трябва да бъде отхвърлена възможността за друго заболяване, съвпадащо по време с пробиването на зъбчето.

Хомеопатичните медикаменти са особено подходящи за овладяване на оплакванията, свързани с никненето на зъбки, защото са безвредни и приложими от най-ранна детска възраст. Освен това, хомеопатичните монопрепарати, могат да бъдат давани толкова често, колкото е необходимо за овладяване на симптомите, без страх от предозиране или токсични ефекти.

Най-често в съображение могат да влязат следните монопрепарати:

– Chamomilla vulgaris 15 СН е първият медикамент, за който мислим, защото покрива голяма част от симптомите, свързани с никненето на зъбките: двигателна възбуда, гняв, плач, раздразнителност, капризност, повишено слюноотделяне, възпаление на лигавицата на венците, коликообразни коремни болки с разстройство и много газове.  Chamomilla vulgaris повишава болковия праг и снижава раздразнителността.
Когато приложението на Chamomilla vulgaris не може да овладее всички симптоми, се налага да се добавят и други медикаменти за лечение на съответните изяви. Най-често в съображение идва някой от следните медикаменти:
 Belladonna 9 СН спомага за овладяване на възпалението и болката във венеца, както и на зачервяването и възпалението на кожата около устата.
– Mercurius solubilis 9 СН облекчава възпалението в устната кухина и повишеното слюноотделяне.
– Ferrum phosphoricum 9 СН помага при неголямо покачване на температурата, стимулира имунната защита и овладяването на възпалителния процес.
– Podophyllum peltatum 9 СН допълва Chamomilla vulgaris при появата на разстройство, свързано с никненето на зъбките.

Вариант на приемане при малките деца е по 10 гранули от медикамента или медикаментите, които сме избрали като подходящи, да се разтварят в 60 мл. вода, която да се дава начесто, след енергично разтърсване на шишето с биберона. За следващото денонощие се приготвя нов биберон.

Удобен и ефикасен хомеопатичен продукт за облекчаване на оплакванията, свързани с пробиването на зъбките е комбинираният хомеопатичен препарат Камилия. Той е съчетание от 3 активни съставки, едната от които Chamomilla vulgaris. Другите две съставки покриват възпалението на венеца и евентуалното раздразнение на стомашно-чревния тракт с появата на разстройство. Камилия се предлага под формата на удобни, течни монодози, които се изсипват директно в устата на бебето. Обикновено 2-3 дози на денонощие са достатъчни за овладяване на симптомите.

 

* Предложената тук информация не цели и не може да замести лекарската консултация!

www.homeopatiazateb.com

Кабинет:
гр. София
кв. “Лозенец”, ул. “Горски пътник” N 53

Записване на час за консултация: 0888 148 912

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

5,788 преглеждания

Comments are closed.