Да изрежем ноктите на бебето без драма – мисия възможна!

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

rp_baby-feet-mother-hands-new-life_12744406.jpg
На първо място се въоръжете с търпение и с подходящите инструменти.

За всяка млада майка рязането на ноктите на новороденото е изнервящо и дори само мисълта, че ще посегнете към нежните детски пръстчета с нещо остро ви хвърля в паника. Страхувате се да те го порежете или убодете с връхчето на ножицата, но така или иначе тази задача вас чака, така че не отлагайте прекалено дълго, защото ако не го направите, има опасност бебето да се одраска, най-вече по лицето, а това не е по-малко опасно.
Обикновено бебетата се раждат със завиден „маникюр“. Нокътчетата са тънки, почти прозрачни, но достатъчно дълги. Поради тази причина се налага те да бъдат подрязани, а след това процедурата е препоръчително да се прави поне веднъж седмично.
Следващите няколко съвета за за това как да режете ноктите на новороденото без излишен страх и паника.

1. Изрязвайте ноктите на бебето, докато то спи
Неконтролируемите движения на бебетата през първите дни от живота допринасят за възможността да се одраскат по лицето. Затова много майки избират да слагат тънки памучни ръкавички на ръцете му. Но въпреки това, те често и лесно падат, така че рязането на ноктите, макар често да бива отлагано, е задача, с която трябва да се справим. Най-добре е това да се прави по време на сън, защото тогава бебето е в покой. Най-добре е да е минал поне час след къпането, когато ноктите не са прекалено меки. Ако изпитвате страх да извършите процедурата сама, по-добре помолете някой да гушне бебето, а вие действайте с ножичката. Режете ноктите през деня или с насочена светлина, за да имате добра видимост.

2. Използвайте инструменти, предназначени за бебета и закупени персонално за вашето
Бебешките ножички са със заоблени върхове, но ако изпитвате страх, помолете някой да ви асистира с лупа, за да сте сигурни какво точно се случва между пръстите на детето и ножичката. Но най-важно е да сте спокойни и уверени в това, което вършите. Някои майки споделят, че от страх да използват ножички, прибягват до отхапване на ноктите на бебето. Това обаче съвсем не е по-малко опасно, защото по този начин можете да пренесете микробна инфекция върху пръстчетата на детето си, а вероятността да разраните прилежащите около нокътните плочки тъкани съвсем не е за пренебрегване.

3. Последователност по време на рязането на ноктите
Първо намерете удобната за вас позиция, настанете се добре и гушнете бебето си, така че лесно да достигате пръстите на ръцете и краката на бебето. Хванете ръчичката на бебето в своята и с помощта на пръстите си издърпайте подлежащата тъкан, така че да отделите нокътя от нея. Това ще ви улесни при изрязването на ноктите, без да има опасност да порежете пръстите. Изрежете нокътя като следвате естествената извивка на детското пръстче. Избягвайте да режете ноктите в непосредствена близост до нокътното легло, защото това може да бъде болезнено. Краищата на ноктите на ръцете и краката трябва да са леко заоблени, за да не се впиват в околната тъкан.

4. Не се паникьосвайте, ако случайно убодете или порежете бебето
Такива наранявания се случват непрекъснато, дори и при възрастните. Ако това се случи нанесете антибиотично или антибактериално кремче на порязаното място при нужда, но не слагайте лепенки на мястото. Бебетата обичат да слагат ръцете си в устата, лепенката може да се отлепи и да попадне в дихателните пътища.

5. Бъдете винаги готови да преустановите процедурата
Ако детето се събуди или е стане неспокойно, преустановете рязането на ноктите. Винаги можете да продължите след малко или при следващото заспиване. Носете специалната ножичка за рязане на нокти, предназначена само за бебето в чантата с неговите принадлежности, така ще можете да се заемете с тази задача по всяко време и на всяко удобно за вас и бебето ви място.

източник: www.smartparenting.com

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

8,798 преглеждания

Comments are closed.