Да кажем „НЕ“ на коликите

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

rp_kolikite_73518370.jpg

Американски учени откриха основната тайна как да спасим бебето от колики и да запазим собственото си спокойствие.

Оказва се, че интензитетът на бебешките колики зависи от емоционалното равновесие на родителите, и най-вече от емоционалното състояние на бъдещата майка.

Според учените има безспорна връзка между този толкова популярен проблем за младите родители и особеностите на модерното време. Тук те причисляват стресът и тревожността, които изпитват бъдещите майки, депресията и липсата на социална подкрепа. Според данните от изследването, най-доброто, което можем да направим за бебето, е, да бъдем щастливи родители.

Разбира се, трудно е да сме съвсем безгрижни в днешно време и особено в последните седмици от бременността, когато отговорностите ни на родители нарастват лавинообразно, но колкото по-малко се притесняваме и тревожим, толкова по-спокойно ще е бебето ни.

Учените са доказали, че здравето на бебето е пряко зависимо от доброто емоционално състояние на майката, а също така и от хармоничните взаимоотношения между двамата родители. Защото децата, дори преди да се родят, докато са още в майчината утроба, усещат емоции и изпитват чувства. В зависимост от това дали техните родители са щастливи или се карат непрекъснато, зависи дали бебетата ще имат колики след като се родят и колко интензивни ще са те.

Обратната връзка също не е за пренебрегване, защото след като се роди бебето и то има силни колики, родителите са тези, които ще страдат.

Последните месеци от бременността не са най-романтичното време за семейството, но подкрепата и разбирането в този период може да намали стреса, а това със сигурност ще повлияе положително върху емоционалното състояние на бебето.

Дори, ако по някаква причина бременната жена е сама, без партньор, този факт може да се компенсира с положителни преживявания и емоции, ако има социални контакти с други майки, както и с различни и нови хора, които да не й напомнят непрекъснато, че е самотна майка.

Според изследователите негативните емоции по време на бременността са една от основните причини за силни колики при новородените след раждането. Те могат да предизвикат и редица други симптоми и заболявания, децата в такива ситуации са по-ревливи и неспокойни и имат крехък сън.

Бъдещите майки трябва да обръщат специално внимание на обкръжението си, в него трябва да присъстват хора с положителни нагласи към света и случващото се в него. Емоциите, които изпитват трябва да им носят радост и да не забравят, че основното чувство, което е от значение за неродените деца е обичта. Колкото повече се обичаме, толкова по-малко новороденото ще изпитва дискомфорт, безпокойство и тревога, а това означава по-малко колики, повече сън и достатъчно спокойствие за всички.

по материали от www.moirebenok.ua

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

13,744 преглеждания

Comments are closed.