Психологът Галя Даскалова отговаря на вашите въпроси

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

galq_daskalova

Галя Даскалова, магистър-психолог, специалист по детско-юношеска психология отговаря на вашите въпроси.

Всички въпроси, които ви вълнуват като родители и които са свързани с развитието,психичното здраве и израстване на вашите деца, взаимоотношенията в семейството, между децата и родителите, между по-малките и по-големите деца, както и връзките на децата, които те изграждат извън семейната среда, ще изглеждат по-малко тревожни, ако ги изкажете на глас, ако заедно с още някой потърсите отговорите.

Предлагаме ви отговорите на психолога Галя Даскалова на първите престрашили се да зададат своите въпроси чрез www.purvite7.bg към нея.

 

*Родител:
Имам съмнения, че детето ми, което е на година и 11 месеца е доста хиперактивно и притежава доста симптоми от аутистичния спектър. От близо четири месеца е на
безглутенова и безказеинова диета. Много от стереотипите изчезнаха. Подобри се вниманието, концентрацията и разбирането. Започна да изговаря думички и да пее много с негови думички, като мелодията я докарва много правилно. Има един стереотип, който не знам как мога да го премахна, а той е, че си слага ъгълчето на юрганчето в окото, преди да заспи. Много иска да е сам, това ме притеснява. Засега разликите с връстниците му не е голяма, но се усеща. На моменти има засилена саливация. Играта му с играчките понякога е символична, понякога е по предназначение. Очният му контакт се подобри също от диетата. Иначе е много обичливо, слънчево и усмихнато дете. Как да се държа с него? Как да разнообразявам ежедневието му? Много съм притеснена вече от година. Водих го на психоневролог, но нищо не ми каза конкретно. Заключението беше, че е в норма.

 

Здравейте,

Като начало нека уточним, че разстройствата от аутистичния спектър могат да бъдат с точност диагностицирани около третата година. Има много проучвания показващи възможност за по-ранна диагностика, но тя трябва да бъде изключително прецизирана и детайлна. Диагнозата „Разстройство от аутистичния спектър” се поставя от екип специалисти психолог, детски психиатър и невролог.

Навика да си мушкат завивките в областта на лицето е доста типичен за децата на възрастта на вашето. „Засилената на моменти саливация” също не е нещо абнормно в оралния период от детското развитие. Направете консултация със специалист уши нос гърло, за да изключите чисто физиологичен проблем (например запушен нос). Не бързайте със символната игра и играта в група от връстници. Това са потребности и умения, които се формират на един по-следващ етап. В писмото ви не става ясно детето момче ли е или момиче. Относно поддържането на очен контакт е важно да отбележим половата диференциация. Очният контакт е по-наситен при момиченцата и не толкова чест при момченцата.

Чудесно е, че според вас детето се е повлияло от диетата. Важно е и тя да е назначена от специалист, да се правят контролни прегледи, за да се следят показателите на детето.

За да избегнете по нататъшни притеснения относно състоянието на детето и да изградите представа как да се държите с него, препоръчвам първоначално среща с психолог. Той ще прецени дали се касае за поведенческо или развитйно разстройство, за характерови особености на детето или за неволно допускани родителски грешки. Едва тогава се решава има ли нужда от консултация с детски психиатър за поставяне на диагноза. Съвременните поведенчески базирани тестове лесно откриват какво в поведението на детето е извън нормата за конкретната възраст. На базата на резултатите се изготвя програма за работа с конкретното дете и неговите специфични дефицити.

 

Статията продължава на следващата страница…

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Pages: 1 2 3

6,322 преглеждания

Comments are closed.