За децата щастието не е в материалното благополучие

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

children_with_fewer_materialistic_comforts_arent_less_happy_satisfaction_with_life_number_of_items_lacked_chartbuilder

За децата щастието не е в материалното благополучие. Това посочва ново проучване, проведено в 15 държави, обхванало 53 000 деца. То по безспорен начин показва, че децата могат да са щастливи, независимо от материалното благосъстояние на семействата, в които се отглеждат. От Непал до Норвегия, децата на възраст 10-12 години категорично отговарят, че в голяма степен са удовлетворени от живота си.

“Децата са по-скоро склонни да бъдат оптимисти.”, споделя наблюденията си Елизабет Хансен, водещ изследовател от Норвегия. Тя определя този факт по-скоро като успокояващ, отколкото изненадващ.  

На въпроса дали тези деца са имали достъп до деветте най-популярни неща в ежедневието си – нови дрехи, компютър, интернет достъп, мобилен телефон, собствена стая, книги, семеен автомобил, музикален плейър и телевизор, норвежките деца споделят, че имат достъп до всички от тях, но тези в Етиопия имат достъп само до три. Въпреки това и в 15-те държави, в които е проведено проучването децата са еднакво доволни от живота, който водят, независимо от материалните си блага.

Наред с това материалната задоволеност е променяща се величина и при децата тя е напълно различна от тази при възрастните.

В Румъния 10-12-годишните деца да по-оптимистично настроени, в сравнение с децата в останалите страни, участвали в проучването. Оказва се обаче, че по-възрастните румънски деца и техните родители са по-умерени в оптимизма си.

При южнокорейците е обратното. Корейските деца, въпреки че имат достъп до повечето от изброените материални придобивки, изглеждат по-малко щастливи, отколкото по-възрастните.  

Проучването е установило още, че налице е забележителна разлика в естеството на детските нагласи в богатите и бедните страни. Въпреки, че като цяло са щастливи, децата в развитите страни са сравнително по-малко доволни от своя външен вид и често страдат от ниско самочувствие.

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,786 преглеждания

Comments are closed.