Време да проговорим

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Вашето бебе вече е на 18 месеца и със сигурност с вълнение сте преживяли всички онези на пръв поглед дребни неща, но толкова значими в развитието на вашето бебе – завъртанията от гръб по корем, пълзенето и незабравимите първи стъпки и прохождането. Всичко това е невероятно, но да наблюдавате как вашето малко дете проговаря е повече от удивително.

Мозъкът на децата е генетично програмиран да абсорбира и научава езика. Повечето от тях го правят с поразителна бързина като се има предвид колко трудно се овладява едно умение – замислете се, че повечето 3-годишни деца все още не могат да си завържат обувките, но могат да изговарят цели изречения и да водят смислен разговор. Възхитителен е периодът, когато вашето бебе прави крачката от разбирането на вашите думи (възприемчив език) до използването им (изразителен език).

Според едно изследване вербалните умения са около 50% наследствени и 50% идват от средата и преживяванията, както вкъщи така и в училище. Така че, какво може да направите, за да научите вашия малчуган да говори? Ето няколко научно доказани полезни съвета:

 

Слушането е по-важно от говоренето

От години слушаме, че да говорите на вашето дете е важно. По-разговорливите семейства имат по-разговорливи деца. Затова идеята е да използвате множество думи и да разказвате и описвате всеки ден неща на вашето дете. Но говоренето не е всичко. Съвременни учени са доказали, че въпреки че да говорите на вашето дете е важно, да слушате и да отговаряте на техните думи, е дори по-важно. Доказано е, че деца с „високо отговорни” родители са с 6 месеца по-напред във вербалните умения в сравнение с техните връстници. Това означава, че слушането на звуците, идващи от устата на вашето подрастващо дете, е еднакво, ако не и по-важно, от това да му говорите през деня. Когато то произнася тези новооткрити думи и мини изречения, направете малка пауза, установете контакт с очите и му отговорете. По този начин му показвате, че тези думи въздействат и му давате стимул да продължи.

 

Въздържайте се от подтика да му пригласяте

Въпреки че искате да слушате и да отговаряте, уверете се, че не сте прекалено ентусиазирани и по този начин не разстройвате детето. Понякога имаме толкова силно желание нашите деца да проговорят, че по невнимание ги прекъсваме, когато те още не са се доизказали. Трябва да ви стане като навик да се възспирате, когато вашето малко дете говори – установявайте контакт с очите и му показвайте, че го слушате. Не довършвайте неговите изречения. 

 

Например, да кажем, че вашето дете запява първия куплет на „Зайченцето бяло”. Вие се вълнувате и дори може да искате да се присъедините, но вижте какво ще стане, ако само слушате и поклащате глава на неговото пеене, вместо вие да надделявате над песента. Пеенето помага на децата да научат езика, защото музикалните тонове помагат на мозъка да разкодира думите.

 

Проследявайте погледа на вашето дете и неговия интерес

Всеки един момент от деня е възможност да се научават думички, но ще бъдете изненадани от тласъка, който придобива вашето дете, когато говорите за обект или движение, от което именно то е заинтересувано. Да кажем, че сте в парка и там се разхожда голямо пухкаво куче. Децата обожават кучета и вие си мислите, че това ще е интересно за детето ви. Синът ви обаче е приковал вниманието си в една пръчка, която е намерил и сега дълбае в мръсотията с крака. Вместо да насочвате вниманието към кучето и да говорите за него, отидете там където е насочено вниманието на детето: „Намерил си пръчка и копаеш дупка!”.Вместо да насочвате вашето дете, следвайте неговото любопитство. Това е най-добрият начин за учене.  

 

Използвайте ръцете си

Не е нужно да използвате формалния език със знаци, но жестикулирането е по-добре да е обвързано със словесните умения. Помнете, че думите са само една част от комуникацията – въздушни целувки, махане с ръка, показване – всичко това също помага.

 

Четете, пейте и изключете телевизора

Вместо да пазите четенето за лека нощ, редувайте го с други идеи за развлечение, така че вашето дете да не възприема книжките с време за лягане. Също така обърнете внимание колко често детето ви вижда да четете книга. Желанието, с което вие се наслаждавате на книгите изпраща много важно послание.

Пеенето помага на децата да научат езика, защото музикалните тонове помагат на мозъка да разкодира думите (само се замислете как може да запомните с абсолютна точност текста на някои от песните, които слушате от десетилетия). Седнете на пода с лице към вашето дете и започнете с “Мила моя мамо” или “Зайченцето бяло”.

В заключение ще кажем, че въпреки че телевизорът не размеква мозъчните клетки, той и не помага на детето ви да се развива лингвистично. Причината за това ни връща отново на принципа, че слушането е по-важно от говоренето, а телевизорът не може да отговори на вашето дете.

Просто правило: Всяка дейност, която вашето дете може да прави в реалния, физически свят, е по-добро насърчаване и практика за подрастващия му мозък и за обогатяването на речника от гледането на телевизия.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

3,257 преглеждания

Comments are closed.