Бебешките усмивки и родителската любов

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Усмивка

Усмивката е най-красивото творение на природата.  При децата усмивките могат да разкажат много за развитието им, а по-изненадващото е, че когато децата се усмихват, настъпват промени и в тялото на родителите.

Два вида усмивки

Още след раждането, децата ни се усмихват – но тези усмивки са спонтанни, без определена цел – те са предизвикани от неврони, които отиват в мозъка и не са свързани с доброто настроение. Когато децата спят следобеден сън – се усмихват; учените твърдят, че това е така, защото двигателните клетки, които са отговорни за това, са близо до мозъка.

Тези ранни свивания на усните могат да се нарекат „лъжливи“ усмивки – от този тип, които правите за паспортната снимка или когато се преструвате, че харесвате начина, по който мъжът ви е облякъл детето. Истинската усмивка, тази, която е от удоволствие или от добро настроение, идва от лимбистичната система (центъра за емоции на мозъка). Но идеята е, че не можете да накарате тези мускули да работят насила – те не са под доброволен контрол, само едно истинско чувство може да ги накара да засияят и радостно да се усмихнат.

Между 4-тата и 10-тата седмица след раждането, лимбистичната система и двигателните връзки са достатъпно развити, за да предизвикат първата емоционална усмивка на детето.  Усмивката е нещо повече от приятно развеселяване, тя е тази, която може да сплоти и да заздрави отношенията в семейството.

Усмивката променя химията на родителите

Това е първият път, когато повечето родители усещат силната връзка с детето си – не само еднопосочната грижа в ранните месеци, но и истинското взаимодействие. Усмивката е един от изграждащите блокове на привличане и в действителност, някои психолози мислят, че дори по-големите бебета запазват истинските знаци на радост за техните родители – непознатите е по-вероятно да получат „лъжлива“ усмивка.

Със сигурност сте се хващали как прекарвате доста време в това да накарате детето ви да ви се усмихне и това сигурно е така, защото сте „пристратени“ към усмивката на детето ви. Когато бебето се усмихне весело, мозъкът на родителя оживява – настроението му се покачва и го кара да иска повече.

Усмивката е нещо повече от приятно ободряване за човека. Сравнение с други същества, нашите бебета се раждат недоразвити, които се нуждаят от родители, които да им се посвещават изцяло. Връзката ни е заложена в природата и инстинктивно знаем как да я използваме, без много практика – както при делфините е заложено плуването, а при птиците – да си правят гнездо.

Истинската любов към усмивките е подсъзнателна и с помощта на някои силни мозъчни химикали, те укрепват връзката с децата ни.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

5,536 преглеждания

Comments are closed.