Кои храни правят децата агресивни?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
Hyperactive-children-care-is-in-the-diet1

Редици отклонения в поведението на децата оказва се, са в следствие на употребата на някои храни. Дефицитът на внимание и хеперактивните разстройства са основните проблеми при подрастващите, според учените от Американския Център за контрол на заболяванията. Според тях един от основните фактори, които отключват проблема, е храната, с която храним децата си.  Оказва се, че някои от най-масово използваните в преработени храни съставки са основни виновници за тези промени.

До скоро се считаше, че основна причина за тези отклонения са рафинираната захар, шоколада и като цяло сладките храни, но след последните проучвания се оказва, че и редица други храни могат да окажат негативно въздействие върху поведението на децата в частност и като цяло върху тяхното здраве.

На първо място изследователите поставят АСПАРТАМА. Този изкуствен подсладител, който е 200 пъти по-сладък от захарта, може да бъде открит в почти всяко сладко изделие – дъвки, газирани напитки и сокове, сладкиши и всякакви лакомства, на които децата трудно устояват. Приемът на аспартам променя нивата на серотонин в организма, отговарящ за агресивността, съня, кръвосъсирването и апетита. Според някои изследвания дори се смята, че той е канцерогенен.

МОНОНАТРИЕВИЯТ ГЛУТАМАТ  всъщност е невротоксин и е един най-често използваните овкусители. Често срещан е в природата, но в преработените храни концентрацията му е в пъти по-висока. Често производителите го прикриват зад наименования като хидролизиран протеин, натриев казеинат и др. Високите дози мононатриев глутамат предизвиква промени в паметта, настроението и способността за концентрация при децата, но и при възрастните.

ХРАНИТЕЛНИТЕ ОЦВЕТИТЕЛИ присъстват във всяка преработена храна. Тяхното разпространението в последните 50 години са е увеличило с 500%, което и истинска катастрофа. Повечето оцветители могат да се извличат от растителни продукти, много по-евтино и бързо за компаниите, производителки на храни е да използват такива, които са добити па изкуствен, химичен път. Ефектите за човешкия организъм, и най-вече за децата са много и най-разнообразни и зависят от химичния състав на на съответното багрило. Още през 70-те години на миналия век е доказано, че ако бъдат премахнати всички багрила от храната, с която се храни едно дете с доказана хиперактивност, симптомите намаляват приблизително с 25%.

СОЯТА към днешна дата често е причислявана към здравословните храни и е често влагана в редица преработени храни. Не бива обаче да забравяме, че тя е генномодифициран продукт, с доказано високи нива на манган в химичния си състав. За съжаление именно този елемент предизвиква психични разстройства, неврологични промени и нарушения в паметта.

Непоносимостта към ГЛУТЕНА, позната в гастроентерологията като цьолиакия е трудно разграничима диагноза. Повечето деца, при които тази непоносимост на организма не е все още установена проявяват симптоми на хиперактивно и агресивно поведение.

www.purvite7.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

80,610 преглеждания

Comments are closed.