Гръбначните изкривявания – кои са рисковите фактори и как да предпазим детето си?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

grubnachni izkriviavania

Все повече деца имат проблеми, свързани с изкривявания на гръбначния стълб. Причините за това състояние най-често са свързани с неправилна стойка и мускулен дисбаланс в тялото. В детска възраст хрущялната тъкан в прешлените не е напълно заменена с костна и това прави рискът от развитие на гръбначни изкривявания особено голям.

Неправилната стойка
Рискът при учениците е най-съществен, тъй като те са седнали продължително време и често – в неправилна поза. Това може да доведе до развитие на сериозни проблеми с гръбнака като сколиоза, лордоза, кифтоза, а оттам и до последващи проблеми с вътрешните органи.

Ученическата раница
Една от честите причини за гръбначни изкривявания е свързана с неправилното носене на ученическата раница. Децата често я носят само на едното рамо, което води до неравномерно разпределяне на тежестта, а оттам и до изкривяване на гръбнака. Огромното количество учебници, с което е снабден всеки първокласник, прави раницата много тежка, което също оказва негативно влияние. По правило, теглото на раницата не бива да превишава 10% от теглото на детето.

Матракът
Качественият матрак е от съществено значение за гръбнака и правилната стойка. Леглата с пружини не са препоръчителни, както и спането на дивана. Вместо тях вземете за детето си легло с ортопедичен матрак.

Бюрото

Погрижете се бюрото на вашето дете да е достатъчно удобно и да е съобразено с неговата височина и възраст. Ако бюрото му е малко, детето ще се навежда и това ще доведе до неправилна стойка. В стаята трябва да има достатъчно светлина, в противен случай навеждането отново настъпва инстинктивно.

Не всеки спорт помага
Според специалистите, спортът е важен за развитието на правилна стойка, но има спортове, които по-скоро могат да попречат, отколкото да помогнат. Тенисът, волейболът и баскетболът не са препоръчителни в това отношение, тъй като усилията са концентрирани в едната половина на тялото. По-подходящи са плуването и леката атлетика. Вижте повече за това какви са ползите от плуването за детето тук.

Родителите трябва да бъдат наблюдателни Едва ли детето ще обърне само внимание, ако има неправилна стойка. Ето защо е важно родителите да са по-бдителни относно позицията на тялото на детето по време на хранене, гледане на телевизия, учене и т.н. Ако забележите нещо притеснително, обърнете се към специалист, преди да е станало късно.

Източник:  What To Expect

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

18,989 преглеждания

Comments are closed.