На минерални бани в почивните дни

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

минерални бани
Рупите – минерални извори

Нашата страна, освен красива природа, притежава и още едно незаменимо богатство – множество лечебни минерални извори. На територията й се намират над 225 минерални находища. В забързаното ежедневие често забравяме, че те са съкровище, от което рядко се възползваме. Именно затова решихме да ви разкажем повече за „минералния” туризъм, така че палете колата и…на бани!

Ще започнем с малко обща информация относно минералната вода и полезните й свойства. Съществува балнеолечение чрез пиене на вода, но кисненето в минерален извор има незаменими лековити действия.

Минералната вода е по-различна с това, че още при извирането си съдържа минерали и други полезни вещества, които променят химичния й състав и вкуса й. Минералните води биват студени, топли и горещи, като горещите води имат температура над 60 градуса. Спрямо своя химичен състав те се делят на слабо, умерено и силно минерализирани. Питейното вътрешно балнеолечение се различава от ежедневното консумиране на минерална вода – тази, която си купуваме от магазина, е много слабо минерализирана и годна за всекидневна употреба. Външното балнеолечение също помага при редица заболявания – възпалителни, ревматични, травматични, неврологични, гинекологични. Минералните води се използват за ефективно лечение на бъбречни, жлъчни, урологични, стомашно-чревни, чернодробни заболявания и заболявания на опорно-двигателния апарат. Много добри резултати се получават при пациенти с бъбречно-каменна болест. Добре се повлияват пациенти, страдащи от уринарна инфекция на пикочния мехур и другите уринарни пътища, увреждания при захарна болест, заболявания на храносмилателния апарат, напреднала нефросклероза, подагра и др. Установено е благоприятно повлияване на пациенти с хронични гастрити, също ликвидиране на язвено увреждане на стомашната лигавица, състояния след операция на язва на стомаха, при състояния след прекаран хепатит, жлъчно-каменна болест, хроничен панкреатит и др. Лекуват се още затлъстяване, инсулинозависим диабет, хронични ставни заболявания.

Минералните води в България

Нашите земи са били известни с множеството си лековити извори още в древността. Древните умеели да се възползват от полезните свойства на минералните води, затова именно около минералните извори те съграждали селища. Такива са например Аугуста, Пауталия, Термополис, Германея, Танзос, Улпия. Това са всъщност древните имена на днешните Хисар, Кюстендил, Бургаските минерални бани, Сепарева баня, Сливенските бани, Сердика в София. Българските минерални води преобладаващо са средно- и силноминерализирани. Те са с разнообразен химичен състав, минерализация, газове и микроорганизми. В Южна България има 148 минерални находища (преобладават топлите), а в Северна – 77 (преобладават студените). В нашата страна най-често температурата на находищата е между 37 до 50 градуса. Горещите извори се наричат още хипертермални. Най-горещият извор у нас е в Сепарева баня – около 102-103 градуса.

А сега нека се спрем на по-известните минерални селища в страната:

Хисаря
”Камилите” главната (южна) порта на крепостта.

Хисаря

Хисар се намира почти в центъра на България в малка котловина под южните склонове на същинска Средна гора, която го предпазва от студените северни ветрове. Зимата тук е топла и мека, поради влиянието на топлите въздушни маси, които нахлуват от юг и се задържат от старопланинския масив и ридовете на Средна гора. Първите данни за Хисар датират от 4-3 век пр. н. е. Градът е основан преди 17 столетия от римския император Диоклециан, установил се тук заради безценните минерални води. През годините заселници са траки, римляни, славяни, българи. През 293 г. при император Диоклециан античното селище при Хисаря получава статут на град. На територията на курорта бликат 22 извора, разположени в малък район, с различна физико-химична характеристика и температура, която варира от 41 до 52°С. Всички води са с ниска минерализация, хидрокарбонатно-сулфатно-натриеви, с висока алкална реакция с ниска твърдост, бистри, безцветни и с приятни питейно-вкусови качества.

Кюстендил

Кюстендил е един от най-големите спа курорти в страната. Благодарение на своите качества кюстендилската минерална вода е изключително ефективна за лечение на мъжки и женски стерилитет, заболявания на опорно-двигателния апарат, травматично-ортопедични и невралгични заболявания. Курортът Кюстендил предлага вани и басейни с различна температура на минералната вода – от 36 до 41⁰ С. Температурата на водата предизвиква промени в дейността на сърдечно-съдовата система и дишането. Водата повлиява положително още при псориазис, екземи, заболявания на половата система, заболявания на дихателните пътища и др. Кюстендилската минерална вода дължи своето лечебно действие главно на минералния си състав, и то почти изключително на сярата. Медицинската наука е установила, че сярата в различните си химични разновидности има огромно значение за човешкия организъм и особено за нормалното състояние и функциониране на ставния апарат, за растежа на клетките и за нормалната дейност на жлезите с вътрешна секреция. Освен това кюстендилската минерална вода стимулира кръвообращението и жлезите с вътрешна секреция, което довежда до подобряване на всички обменни процеси в организма.

Бургаски минерални бани

Турският султан Сюлейман ІІ решава да издигне банска сграда, която след основно преустрояване се използва и днес. Първите сведения за курорта датират от времето на Филип ІІ Македонски ( ІV в.пр.н.е. ) под името Акве калиде, а по-късно – Термополис. Този голям балнеологичен център процъфтявал с векове, посещаван от болни от близки и далечни краища. Бургаската минерална вода се характеризира като гореща (41° С), слабоминерализирана, с висока алкална реакция (рН 9,95), силициева. Тя е бистра, безцветна, без мирис и с много добри питейно-вкусови качества, за което допринася много малката водна твърдост (т.нар. “мека” вода). Препоръчва се за лечение на възпалителни и дегенеративни заболявания на опорно-двигателния апарат, състояния след фрактури на костите, заболявания на периферната и централна нервна система, както и за обща профилактика и укрепване на организма при здрави хора – за закаляване срещу простудно-инфекциозни заболявания и за повишаване на физическата и психическа издръжливост.

Сепарева баня Гейзера
Гейзер – Сапарева баня

Сепарева баня

Сепарева баня е град, разположен под западния склон на Рила планина на 60 км. от София и на 160 км. от Пловдив. Лечебните свойства на бликащите при Сепарева баня минерални води са познати още на древните обитатели на местността. Водата тук се характеризира като хипертермална, слабо минерализирана, сулфатно-хидрокарбонатна, натриева, флуорна, силициева и сулфидна. Тя е с най-богато съдържание на сероводород в България – 15,5 мг/л. Водата е бистра, безцветна, с мирис на сероводород. Температурата при извора й е 102 градуса. Курортните и лечебни заведения в местността са профилирани и специализирани при лекуване на опорно-двигателни заболявания, заболявания на периферната нервна система, поражения на централната нервна система, гинекологични заболявания, остри и хронични отравяния със соли на тежки метали, заболявания на кожата, горните дихателни пътища и др. През лятото за посетителите на града работи външен минерален басейн. На мястото на старата турска баня е построена нова, която е напълно реконструирана и обновена.

Сливенски бани

Сливенските минерални бани се намират на 12 км. югозападно от гр. Сливен до главен път Бургас – София, на 245 м. надморска височина. Старото име, с което са били известни, е Джиновски минерални бани. Известни са с лечебните си води още от Античността. Тук има изграден балнеологичен комплекс с множество санаториуми и почивни домове. В курорта съществуват останки от древноримска банска постройка. Минералната вода е гореща (48ºС), нискоминерализирана, хидрокарбонатно-сулфатно-натриева и калциева, същевременно леко флуорна, с неутрална реакция (рН 6,8). Прилага се питейно индивидуално лечение, външно индивидуално лечение – басейни, вани, душове, както и иригационно лечение – очистителни лечебни бани. Успешно се лекуват стомашно-чревни и чернодробно-жлъчни заболявания, увреждания на опорно-двигателния апарат  и на периферната нервна система.

Старозагорски минерални бани

Старозагорските минерални бани се намират на 15 км северозападно от град Стара Загора и на 240 км от София. Курортът е разположен в южната част на Средна гора. Старозагорските минерални бани са били известни още в древността. Археолозите са разкрили останки от траките, а и до днес могат да се видят старите римските бани. Температурата на водата в района достига 42°C. Тя е слабо минерализирана, хидро-карбонатно-натриево-силициева и магнезиева, с неутрална реакция. Топлият извор дава възможност за провеждане на целогодишна оздравителна, профилактична и възстановителна лечебна дейност.

Шипковски минерални бани

Курортното селище Шипково се намира на разстояние 20 км западно от Троян и на 20км от с. Рибарица в северните склонове на Централна Стара планина. Селото е известно със здравословните си минерални извори. То е разположено по долината на река Ръждавец – ляв приток на река Бели Осъм, в контактната зона на Национален парк “Централен Балкан”. Минералният извор в курорта Шипково е на разстояние 2 км. от селото. Изворът е с характерна температура около 32°С. Водата му лекува бъбречни, чернодробни и стомашни заболявания, ревматизъм, хипертония, заболявания на нервната система. Минералната вода е изключително полезна за хора със ставни и нервни заболявания. Курорта разполага с открит минерален басейн и балнеологичен комплекс с капацитет 1000 души. 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Места

18,676 преглеждания

Comments are closed.