• No categories

10 бабини съвета за здрави и красиви Великденски яйца

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

easter_eggs_coloring

 

Случвало ли ви се е да сложите да варите 40 яйца, а накрая годни за боядисване да останат само десетина? Както за всяко нещо и за това си има чалъми, които бабите ни знаят най-добре. Ето какво казват експертите за варенето и боядисването на Великденските яйца.

  1. Преди да се заемете с варенето на яйцата, ги извадете от хладилника и ги оставете да „отвърнат” на стайна температура, за да не се спукат, когато започнат да се нагряват на котлона. 
  2. Измийте старателно яйцата със сапунен разтвор, за да отстраните мазнините и замърсяванията по черупката, за да може боята да се усвои по-пълноценно. 
  3. Оцетът помага за по-доброто усвояване на цветовете, но не и за здравината на черупките. Затова не добавяйте оцет към водата, в която ще варите  яйцата. 
  4. На дъното на съда застелете мека кърпа, сгъната на няколко пласта, за да са добре изолирани яйцата, докато се варят. 
  5. Наредете яйцата плътно, като ги поставяте полегнали настрани, за да не останат кухини с въздух откъм  върха и дъното, когато се сварят. 
  6. Залейте яйцата с хладка вода и включете котлона да нагрява чак след като поставите съда на печката. 
  7. След като водата бавно кипне ги оставете да се варят на тих огън. Кипенето не трябва да е бурно, за да не се удрят едно в друго и да се счупят. 
  8. Варете яйцата 10-12 минути (засича се от момента, в който заврят). Желателно е да се варят толкова дълго и за да останат годни за консумация през следващите няколко дни. 
  9. Понякога оцелелите при варенето яйца могат да се спукат ако ги поставите горещи в студения цветен разтвор. Ако боите позволяват, ги разтворете в гореща вода и боядисайте яйцата веднага след като ги свалите от котлона. 
  10. Ако се налага боите да се разтварят в студена вода, първо охладете яйцата и тогава ги поставете в цветния разтвор.

 

Още от подготовката за Великден:

natural colored eggs   Как да боядисаме Великденски яйца с продукти от кухненския шкаф

 

recepta 1  Рецепти за козунак 

 

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

61,587 преглеждания

Comments are closed.