Защо морето ни прави щастливи

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

rp_mom_kid_beach_umbrella.jpg

Има ли някой, независимо възрастен или дете, който да не мечтае за поне няколко дни край морския бряг? Особено през лятото!

По това време на годината най-честата фраза, която всеки от нас чува е: „Още няколко дни и ще съм там – на морето!“

Самата идея за ваканция край морския бряг ни зарежда с положително настроение и свежи очаквания. Научно е доказано, че престоят край морския бряг не само ни помага да се чувстваме по-спокойни, но променя изцяло възприятията, настроенията и дори химията на телата ни.

Дори един-единствен ден, прекаран край морския бряг е в състояние да ни зареди с положителна енергия и да отдалечи от съзнанието ни лошото настроение и някои мрачни мисли. Освен това морете лекува не само съзнанието, то е идеално средство за подпомагане на лечението на редица заболявания при хората и това е всеизвестен факт за човечеството от древни времена.

Още през 18-ти век доктор Уилям Бюкан и редица негови колеги насърчават къпането в морето, тъй като се е смятало, че то има редица лекарствени ползи за човешкия организъм. По това време са построени и много специализирани болници край морските брегове с цел по-успешно лечение и възстановяване на пациентите.

От съвременна гледна точка трябва да признаем, че тези лекари са били на прав път, тъй като вече със сигурност знаем, че въздействието на морската вода, въздухът от крайбрежието и всички останали природни дадености, свързани с морето, имат огромен положителен ефект върху физическото и психическо здраве на хората.

Един от основните положителни ефектите на морето е открит от екип учени, които се заели да проучат връзката между близостта с крайбрежието и здравето в проект, наречен BlueHealth . Учените открили, че звуците на морето стимулират конкретен участък от мозъка, наречен префронтален кортекс, това е областта, отговорна за човешките емоции. Те са открили, че звуците на морето подобряват и разширяват  човешкото самосъзнанието и емоционално благосъстояние. Учените потвърждават, че всяка среща с морето води до промени в мозъчната дейност, която ни кара да се чувстваме щастливи и удовлетворени.

Шумът на морските вълни играят огромна роля за благосъстоянието на хората от всички възрасти. И колкото и нереално да ни се струва това твърдение, според проведените изследвания, пребиваването на плажа носи на човешкия организъм наистина големи ползи. Например, тялото абсорбира отрицателните йони, които морските вълни освобождават, а това подпомага навлизането на повече кислород в организма,  което от своя страна поощрява отделянето на серотонин, отговорен за контрола върху безпокойството и тревожността. По-високите нива серотонин ни карат да се чувстваме по-спокойни, уравновесени и радостни. Изследователите сравняват усещането с това, което изпитваме след медитация или йога.

Шумът на морските вълни подпомагат усилията ни да се справим със стреса, като понижават нивото на кортизола, хормонът отговорен за стреса. Някои специалисти дори сравняват този звук със звука, които неродените бебета чуват в утробата на майката и който се свързва с усещане да сигурност и безусловна защита.

Наблюдаването на морската шир предизвиква усещане за уравновесеност и щастие.

Когато гледаме морето, независимо дали сме на брега или вътре в него, се поражда усещане на стабилност. Това твърди неврологът Майкъл Мерценич. Той обяснява, че това усещане за безопасност се появява, когато се намираме на места, на които липсват каквито и да било заплахи (например, диви животни, ако сме в гората или престъпници, ако сме в голям град).

Повърхността на морето, което се простира до хоризонта с гладката си повърхност изпраща сигнали до човешкия мозък, които се асоциират с усещането за стабилност и сигурност.

Когато сме на морския бряг в слънчев ден, усещането за щастие се увеличава допълнително и по химически път. Когато сме на плажа, слънчевите лъчи въздейства на ендокринната ни система, която отделя повече ендорфини – веществата, които ни карат да се чувстваме щастливи всеки път, когато похапваме шоколад. Въпреки положителното въздействие на слънчевите лъчи обаче, не бива да забравяме за слънцезащитните средства, които да ни предпазват от изгаряне, както и  за надеждната хидратация на организма по време на летните жеги.

Първите седем

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,459 преглеждания

Comments are closed.