Плавно свикване с лятното часово време за деца и възрастни. Как да го направим?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

rp_toddles-wont-stay-at-bed.jpg

Всички, които зависят от точен час сутрин – за работа, ясла, градина и училище са потърпевши от промяната на времето. Много семейства стават рано и с преместването на часа, всъщност  са принудени да стават посред нощ. Това никак не е малък проблем, тъй като може да извади от строя ранноставащите за една, дори за две седмици.  При учениците драматично е не само ставането, но и цялата сутрин, тъй като по времето, когато „вчера“ са се събуждали и закусвали, „днес“ вече е време за първи час. Има вариант преминаването да стане гладко и той е тема на тази статия. Единственото, което ни е нужно е желание и проста математика.

Целта е на равен интервал от дни да измествате ставането, (обяда и следобедния сън за по-малките деца) и лягането с равен интервал минути.

Да предположим, че до деня за преместването на часа остават 20 дни. (през настоящата 2021 г. Това е 28 март)

Ако алармата във вашето семейство звъни в 7 ч., то в първите пет дни навийте будилника за 6:50 ч. Вторите пет дни – ставането следва да бъде в 6:40 ч. Третите пет дни – 6:30 ч.; Четвъртите пет дни – 6:20 часа.По предстоящото лятно време това ще е 7:20 часа. По този начин на 29 март вие ще сте подготвили организма си (и огранизмите на цялото семейство) да станете в 7:10 ч. с лекота. Плавното изместване на режима трябва да се отрази и на лягането. Може би разлика от десет минути в началото е прекалено малка за отразяване. Но е реално да определите, че от десетия ден на промяната, започвате да се подготвяте за сън половин час по-рано, а последните пет дни преди смяната на времето – 45 минути по-рано. Ако имате малко дете следва да измествате и следобедния сън.

В различните семейства биха се появили различни неудобства от такова „изкуствено“ изместване на часа. При някои няма да остава свободно време след вечеря; при други любимият сериал или предаване би било по средата, когато трябва децата да се подготвят за спане.  Важно е да се преценят плюсовете и минусите на предварителното изместване на часа. Ако за ежедневието ви е важно никой от близките ви да не губи кондиция, то временната жертва би си струвала.

anna_vlaeva

Автор: Анна Влаева
Консултант по ранно детско развитие, логопед

тел: 0885 396946
www.uchebnikpojivot.com

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,580 преглеждания

Comments are closed.