Да се храним здравословно, не винаги означава скъпо

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

deca-plodove-meso

Продуктите с етикет „био“ и „еко“ са безбожно скъпи и обикновено семейният бюджет не позволява да го правим толкова често, колкото в действителност ни се иска.

Но следвайки няколко прости правила, можем да се храним здравословно, без да  проваляме семейния си бюджет. Първото условие за успех е да се концентрираме в търсенето и приготвянето на прости и бързи рецепти, които да се основават на минимална преработка на храната, нисък разход на електроенергия, да са местни и лесно достъпни.

1. Пазаруване по списък
Винаги си приготвяйте списък с хранителните стоки, които са ви необходими и се придържайте стриктно към него. Не се поддавайте на импулсивни шопинг желания.

2.Пазарувайте сезонни и родни продукти
Храните, които са в сезона са далеч по-евтини отколкото онези, които са отгледани по-рано. Те имат по-добро качество и по-добър вкус и са по-евтини. През есента пазарувайте ябълки, грозде, моркови, праз, броколи, картофи.  През лятото чушки, домати, краставици, горски плодове. През пролетта – ягоди, череши, зелени салати, спанак. Напоследък у нас набира сила една нова форма за търговия с чисти продукти – това са ежеседмичните фермерски пазари, откъдето можем да пазаруваме на поносими цени, продукти от местни производители. Те нямат нищо общо с качествата на продуктите, с които са препълнени големите вериги.

3. Доверете се на местните производители
Големите и известни марки обикновено надуват цените само заради името си, а не защото продуктите им са с високо качество. Разходите за реклама и опаковки също се плащат от крайния потребител. Защо да го правим?

4. Пазарувайте по-големи количества
Когато сте на пазара можете да се спазарите на място:  по-голямо количество – по ниска цена за килограм. Логично е да не са ви необходими кой знае какви количества или просто да няма къде да съхранявате прекалено много храна, затова можете да се кооперирате с приятели или роднини. Ако има къде да съхранявате продуктите, тогава нищо не може да ви спре, защото освен, че ще ви излезе по-евтино, вие ще разполагате с основни хранителни продукти по всяко време у дома и няма да се налага да тичате до кварталната бакалия постоянно. Това са брашно, ориз, зърнени храни, ядки, сушени плодове и сушени зеленчуци.

5. Следете за намаления и промоции
Все повече търговци по пазарите прибягват до този трик, въведен от хипермаркетите. Забелязали сте обаче, че често продуктите в промоция са с по-високи цени, отколкото някои, които не са. Затова гледайте не само промоционалните етикети. Бъдете внимателни и със сроковете за годност, особено за месата и рибните продукти. Ако се снабдите с по-голямо количество, порционирайте и замразете.

6. Използвайте бутилки и торбички за многократна употреба
Несъзнателно всеки ден пръскаме сериозна сума за това да замърсяваме околната среда. Можем да променим това веднага.

7. Замразените храни
Когато търсите продукт, който не е типичен за сезона, потърсете замразения му аналог. Замразените плодове и зеленчуци се доближават в голяма степен до идеята на натуралност. Освен това те вече са почистени и няма фира.

8. Вземете своята карта за отстъпка
Дори и малките магазини вече предлагат членски карти за редовните си клиенти, вземете си ги – отнема няколко минути и ги ползвайте дори за дребните покупки.

9. Не изхвърляйте остатъците
Колкото и да е точна везната ви у дома и прецизни рецептите, които следвате, все остават количества продукти, които е добре да приберете за следващия път във фризера.

10. Хранете се у дома или си носете домашно приготвена храна
Приготвяйте закуската и обяда за вас и децата у дома. При всяка възможност се хранете у дома, вместо във веригите за бързо хранене или ресторантите.

11. Не ходете на пазар с празен стомах
Опасността да напазарувате количества и продукти, от които нямате нужда, е огромна.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,664 преглеждания

Comments are closed.