Защо есенни зеленчуци през есента?
Зеленчуците са изключително полезни и лечебни за човешкия организъм. Те имат високо съдържание на витамини, минерали, соли, флаваноиди и микроелементи, които са важни за правилното функциониране на организма.
Много хора консумират големи количества зеленчуци основно през лятото. Но есента също е сезон, през който можете да продължите да доставяте на организма си всички необходими лечебни вещества. Основните зеленчуци, които природата предлага през есента са: моркови, червено цвекло, зеле, целина, спанак, броколи, карфиол, тиква, чушки, пащърнак, гулия, картофи, патладжан и тиквички.
За разлика от летните зеленчуци, есенните са по-тежки и по-структирирани. Те подготвят добре организма за зимния сезон. Есенните зеленчуци съдържат повече калории, които дават повече енергия, и така се увеличава топлината на тялото.
Лечебни свойства и качества на някои от есенните зеленчуци:
Морковите са известни с големите количества каротин (провитамин А), който е силен антиоксидант и предпазва от различни инфекциозни заболявания, подобрява зрението и възстановява кожата, ноктите и косата. Морковите са богати на:
витамини PP, C, B1, B2, B6, Е, D и К;
етерични масла;
минерални вещества като: натрий, калций, магнезий, калий, йод, фосфор, желязо;
микроелементи като: мед и манган.
Основни лечебни свойства на Морковите:
помагат за регулиране на кръвното налягане;
въздействат благоприятно върху различни бъбречни заболявания;
възстановяват стомашната лигавица;
подпомагат чернодробните функции;
особено полезни са за стомашно-чревни заболявания.
Сокът от моркови е задължителен в есенното хранително меню. Той се усвоява много лесно и извежда от организма тежките микроелементи.
Червеното цвекло съдържа голямо количество витамини – C, P, PP, B1,B2,B6, U, и минерали – желязо, фосфор, сяра, калций и магнезий. Червеното цвекло е изключително полезно консумирано във вид на сок. Необходимо е обаче, да се започне с не повече от 50 мл., тъй като силното му действие може да раздразни лигавицата на стомашно-чревния тракт. В някои случаи е добре сокът от червено цвекло да отлежи. Сокът от червено цвекло трябва задължително да бъде смесен със сок от моркови (в съотношение 1:5) и ябълки. Червеното цвекло подпомага лечението на много ракови заболявания, отразява се благоприятно на чернодробни заболвания, както и при хора със силно изразен запек.
Зелето е много ценен и лечебен зеленчук. Богато е на витамини – B1,B2,B3,B6, PP, Ц, К, Х, U. Витамин U подпомага възстановяването на слизестата обвивка на стомаха и благоприятства различни възпаления, свързани със стомашно-чревния тракт. Зелето е богато също на фолиева киселни, каротиноиди, никотинова киселина, аминокиселина и минерални вещества – калий, калций, фосфор, магнезий, желязо, манган. То съдържа и йод, който подпомага регулирането на нарушените функции на щитовидната жлеза. Зелето се препоръчва при здравословни проблеми като: запек, гастроинфекциозни заболявания, чревни инфекции, язви, колит, различни каменно-бъбречни заболявания. Зелето има и силен антиоксидантен ефект. Най-лечебено зелето е под формата на сок, като първа храна сутрин. Препоръчително е да се смеси с моркови, в съотношение 1:1, с цел по-добър вкус. По този начин полезното му действие се увеличава няколко пъти.
Целината е с богато съдържание на важни минерали – калий, калций, магнезий, цинк, желязо и фосфор, витамини – B, C, Е, К, PP, провитамин А, както и флавоноиди ( с изразeн антиоксидантент ефект). Целината е полезна за хора с проблеми с нервната система и анемия. Подпомага пикочо-половата система, изчиства тялото от токсини, потиска различни вредни бактерии и възстановява нормалната флора.
Спанакът е богат на витамин C, Е, А, PP, К, Х, омега 3 мастни киселини и минерали – калций, магнезий, цинк, калий, мед, натрий, фосфор, желязо и селен. Важно е да се знае, че само суровият спанак е със силно изразени лечебни и полезни свойства. При термична обработка голямото съдържание на оксалати в спанака не се усвояват от организма и са предпоставка за образуване на камъни. Спанакът се отразява благоприятно при анемии, хипертония, чернодробни заболявания, запек. Сокът от спанак значително увеличава лечебния ефект.
Тиквата е може би най-традиционният есенен зеленчук, който може да бъде считан и за плод. Тя е с високо съдържание на витамин C, B1, B2, Т, PP и провитамин А, минерални вещества – калий, магнезий, фосфор, желязо, мед, цинк, натриий и други. Тиквата регулира и подпомага нормалната обмяна на веществата, благоприятства заболявания на бъбреците, както и сърдечно-съдови заболявания, Препоръчва се за хора, страдащи от различни колити, язви и гастрит. Изключително полезна е за бременни жени. Има различни варианти за консумация на тиква. Един от най-лечебните е приемането й във вид на сок. За да се запазят нейните лечебни свойства и качества при готвене, е най-добре да е приготвена на пара. За да се усвои напълно, тиквата трябва да се консумира самостоятелно, като отделен прием на хранене или в съчетание със зеленчукова салата.
Лечебен център Vita Rama препоръчва различни лечебни комбинации за консумиране на есенни зеленчуци.
Сутрин можете да започнете деня с някоя от следните сокови комбинации:
Сок от моркови (150 мл), зеле (100 мл), целина (50 мл)
Сок от моркови (150 мл), спанак (100 мл), целина (50 мл)
Сок от моркови (250 мл), червено цвекло (50 мл)
Сок от тиква (300-400 мл)
За обяд и вечеря можете да включите някоя от следните зеленчукови салати:
Салата от моркови и зеле, овкусена с малко зехтин, лимон и солен разтвор от хималайска сол.
Салата от моркови, зеле, червено цвекло, ситно нарязан копър, магданоз и кълнове от люцерна, кресон, овкусена с малко ленено олио, лимон, солен разтвор от хималайска сол.
Салата от спанак, зеле, копър, магданоз, чушка и изкиснати за 8-12 часа сурови орехи, овкусена с малко зехтин, лимон, солен разтвор от хималайска сол и поръсена с питателни люспи бирена мая.
Задушени зеленчуци. Можете да приготвяте различни комбинации от задушени есенни зеленчуци. Картофите са единственият зеленчук, за който се препоръчва да се комбинира само с кореноплодни зеленчуци. Ако консумирате картофи, избягвайте комбинациите им с всякакви видове зърнени, бобови, животински храни, семена и ядки.
Не пропускайте шанса да подобрите вашето здраве през есенния сезон и да подготвите организма си за трудния зимен период. Консумирайте по-големи количества екологични и добре узрели есенни зеленчуци във вид на сокове, салати и на пара. Така ще подпомогнете детоксикацията на организма, ще възстановите органите, тъканите и жлезите и ще повишите имунитета си.
Източник: Клиника по здравословно и лечебно хранене Vita Rama (vitarama.bg)
Подобни статии:
5 често допускани грешки при отслабване
Мазнините – полезни или вредни
Пиенето на вода по време на хранене
3,176 преглеждания