Захранване с макаронени изделия
Кога мога да започна да храня бебето си с макаронени изделия?
Бебето може да се захранва с макаронени изделия на 8-месечна възраст. Тъй като повечето от тях са направени от пшеница, препоръчва се да се избягват, ако бебето ви е алергично към глутен, или поне да се изчака още няколко месеца.
Ако бебето ви няма проблеми с овесена каша, ечемик и други продукти, които съдържат глутен, едва ли ще има проблеми с пшеничените продукти. И все пак, консултирайте с педиатъра си преди да започнете да захранвате бебето си с тях.
Хранителните стойности на макаронените изделия
Макаронените изделия са много хранителни и обикновено предлаганите на пазара са допълнително обогатени с витамини и минерали. Макаронените изделия са богати на въглехидрати и въпреки че имат лоша слава, те са добър източник на енергия за човешкото тяло.
Лошата им слава се дължи на високото съдържание на въглехидрати, но истината е, че те не са просто рафинирано нишесте. Макаронените изделия се правят от грис – вид пшеница, който е много хранителен и чиято стойност не се губи при приготвянето на макаронени изделия. Рафинираните въглехидрати (бяло брашно, бял хляб, бонбони, чипс от картофи) не се усвояват от организма така добре както нерафинираните въглехидрати.
Хранителни стойности на макаронените изделия |
|||
Елемент |
Обогатени макарони |
Яйчени тънки спагети |
Трицветни макарони |
Калории |
211 |
217 |
209 |
Протеини (гр.) |
7.28 |
7.99 |
7.49 |
Мазнини (гр.) |
0.9 |
2.4 |
0.59 |
Въглехидрати (гр.) |
42 |
43 |
42.68 |
Фибри (гр.) |
0.15 |
0.19 |
– |
Диетични фибри (гр.) |
2.4 |
2.7 |
4.3 |
Минерали |
|||
Калций (мг.) |
10 |
17 |
20 |
Желязо (мг.) |
2.2 |
2.58 |
2.44 |
Магнезий (мг.) |
27 |
34 |
26 |
Фосфор (мг.) |
85 |
122 |
66 |
Калий (мг.) |
92 |
133 |
163 |
Натрий (мг.) |
4 |
12 |
25 |
Цинк (мг.) |
0.69 |
0.91 |
0.43 |
Мед (мг.) |
0.14 |
0.17 |
0.11 |
Манган (мг.) |
0.4 |
0.4 |
2.19 |
Витамини |
|||
Витамин С (мг.) |
0 |
0 |
0 |
Витамин В1 (мг.) |
0.59 |
0.6 |
0.59 |
Витамин В2 (мг.) |
0.25 |
0.27 |
0.3 |
Ниацин (мг.) |
4.28 |
4.58 |
4.18 |
Пантотеична киселина (мг) |
0.25 |
0.4 |
0.43 |
Витамин В6 (мг.) |
0.06 |
0.07 |
0.07 |
Фолацин (мг.) |
10 |
17 |
10 |
Витамин В12 (мг.) |
0 |
0.23 |
0 |
Витамин А IU |
0 |
35 |
91 |
Холестерол (мг.) |
0 |
54 |
0 |
Как да избирате и съхранявате макаронени изделия
Макаронените изделия имат много дълъг срок на годност. Съхранявайте ги в оригиналната им опаковка, която можете да сложите допълнително в кутия. Някои видове могат да добият дъх на старо, ако са престоели твърде дълго.
Най-добрият начин за приготвяне на макаронени изделия
Изсипете макаронените изделия във вряща вода и ги варете 6-14 минути. Няма как да не ги обича човек – просто, бързо и лесно!
Храни, които се комбинират добре с макаронени изделия:
Броколи
Моркови
Карфиол
Зелен фасул
Грах
Тиквички
Банани
Праскови
Ябълково пюре
3,327 преглеждания