Задушено лимоново агнешко
Агнешкото месо винаги печели от комбинирането със свежи и ароматни съставки като лимони, бяло вино и ситни лукчета.
Необходими продукти за 4 порции
1 кг агнешко месо, нарязано на парчета
500 г дребни лукчета, обелени
500 мл бяло вино
½ лимон
2 с. л. зехтин
½ връзка пресен джоджен или 1 ч. л. сушен
сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
1. Виното се слага да поври за 1 минута на силен огън, докато се изпари алкохолът и остане наполовина.
2. В чугунен или глинен съд се смесват месото, лукчетата, виното, сокът и фино настърганата жълта част от кората на лимона, джодженът, сол и пипер на вкус и 2 с. л. зехтин или олио.
3. Ястието се затваря с капак и се пече във фурната на 150° С около 2 часа или докато месото омекне.
4. Отваря се и ако е останал сос, се запича още 20 – 30 мин. на 200° С, докато месото се зачерви и сосът се сгъсти.
Рецептата ни е любезно предоставена от сп. „Меню“.
Весели празници!
904 преглеждания