Задушена риба с ядки
Съчетаването на риба с ядки не е нещо необичайно, особено като имаме предвид, че пълненият шаран с орехи е традиция в България. В тази здравословна рецепта рибата е морска, ядките са от юг, а джинджифилът ни праща в Азия. Така се получава един особено приятен, и при това полезен, фюжън ефект.
Необходими продукти за 4 порции:
4 филета от бяла риба
2 с. л. нарязан магданоз
2 с. л. нарязан пресен лук
2 скилидки чесън, нарязани на ситно
½ ч. л. настърган пресен джинджифил или 1 ч. л. настъргана лимонова кора
2 с. л. зехтин
2 с. л. лимонов сок
½ ч. ч. белен шамфъстък, едро нарязан
Начин на приготвяне:
Смесват се магданозът, лукът, чесънът, джинджифилът, зехтинът и лимоновият сок. С тази ароматна смес се обтрива рибата и се посолява. Оставя се да постои 5 – 10 мин.
През това време от алуминиево фолио се изрязват 4 кръга, достатъчно големи, за да увият рибата. Филетата се поставят в центъра на кръговете, поръсват се с ядките и се затварят, като фолиото се завива в краищата.
Готовите пакетчета се слагат на скара или в подходяща тавичка и се пекат 15 мин. в загрята фурна на 180° С.
Рецептата е предоставена от списание Меню
Вижте още:
1,512 преглеждания