За страховете по време на втората бременност

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Повече майки, които очакват второ дете, споделят, че имат известни притеснения за раждането, най-вече, защото знаят какво ги очаква. Въпреки това, всеобщо е схващането, че раждането и събитията свързани с него, ги плаши много по-малко.

Three pregnant women

Кога е най-добрият момент за втора бременност?

Според лекарите, втората бременност е най-добре да настъпи не по-рано от две години след първата. Този период е достатъчен женското тяло да се възстанови напълно и да се подготви за износването на второ бебе.

Коремчето се оформя по-рано

По време на втората и всяка следваща бременност вие, а и хората около вас ще забележат, че бременността ви проличава по-рано, а това ще провокира и по-ранни въпроси за това кога ще дойде второто бебе. В това няма нищо необичайно или притеснително, мускулатурата и връзките са по-меки и по-лесно се разтягат, еластичността им също не е такава, каквато е била при първата временност, затова и коремчето изпъква по-рано.

Чук-чук

При първата бременност майките усещат първото потрепване на бебето около 18-19 гестационна седмица, при всяка следваща бременност това потрепване се усеща с около две седмици по-рано. Всъщност това се дължи на опита ви да разпознаете сигналите на вашето дете, а не е защото бебето се развива по-бързо.

Контракции

Тялото има отлична мускулна памет, ето защо ако между две поредни раждания не са минали твърде много години, най-вероятно всяко следващо ще приключи за по-малко време. Обичайно при първо раждане контракциите средно са 10-12, при второ – 6-8.

Болезненост

По отношение на усещането на болка и това кое раждане е по-трудно и болезнено, жените обикновено споделят разнополюсни мнения. От една страна болката при второ, трето или следващо раждане може да е по-силна, поради скоростта на самото раждане. От друга страна обаче липсва сковаващият страх от непознатото при жените, раждащи за първи път.
Знаейки, какво да очакват, жените се чувстват по-комфортно от психологическа гледна точка при второ и следващо раждане, което до голяма степен улеснява самия процес.

От особена важност е обаче, независимо от поредността на бременността и раждането, майките да не са прекалено самоуверени и да следват внимателно съветите на специалистите, които са избрали да им помогнат по време на раждането.

Добре е да се знае, че всеки процес е строго индивидуален, както и това, че обичайно всяка следващо бебе е средно по-тежко от предишното с около 200 грама

Ако периодът между две раждания е твърде голям

Ако между две раждания са минали повече от десет години, специалистите обикновено приемат, че тя е първескиня. Причината за това е, че за целия този период тялото напълно е забравило за предишното раждане. Освен това рискът от усложнения се увеличава с напредване на възрастта на жената, така че ако решите да преповторите всичко отначало – никак няма да е зле.

Лекарите обичат да казват, че няма две еднакви бременности. Причините за това са най-различни – нов партньор, хронично заболяване, прекарани общи анестезии, продължителна употреба на хормонални контрацептиви и други подобни фактори.

 

По материали от интернет

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

22,043 преглеждания

Comments are closed.