Домашна безглутенова пица за деца
Децата обожават пица, но, да са само те. Точно по този повод са ми писали много мами с малчугани, които трябва по принуда да се хранят, избягвайки глутена, по различни причини. Момичетата ми споделят, че първоначално се чувстват объркани, буквално в безизходица… Това е напълно нормално, ако досега човек не е имал повод или причина да потърси и да прочете повече за безглутеновото хранене, да не говорим за някакъв опит. И точно това ме доведе до рецептата за домашна безглутенова пица за деца, на която и най-злоядите да не могат да откажат. Естествено без мая, без месене… и отнема минимално време за приготвяне.
За тази идея се вдъхнових от една друга моя бърза пица, но с лимец, а той съдържа глутен. Именно днешната рецепта ми помогна да стигна до този вкусен безглутенов вариант, който, освен всичко, търпи много вариации при гарнирането!
Необходими продукти за блата:
около 130 г оризово брашно;
1 яйце;
3-4 супени лъжици кисело мляко;
1 кафяна лъжичка сода за хляб;
прясно смляна морска сол;
1 супена лъжица зехтин;
и съвсем малко хубав ябълков оцет за активиране на содата.
Ето и с какво гарнирах моята домашна безглутенова пица за деца:
доматено пюре;
1/2 прясна зелена чушка, нарязана на тънки колелца;
домашна луканка (смес от свинско и телешко месо);
и малко царевица, защото децата определено искат да присъства в пицата им;
преди да настържа кашкавала, ръснах малко сух риган;
и кашкавала накрая.
Ако нещо от изброените продукти не ви допада като идея, не го използвайте, заменяйте на воля. Добавете още зеленчуци или друго месо, вие най-добре знаете какво обичат децата ви, затова използвайте любимите им продукти. Дано има много усмивки и доволни лица след това, ще се радвам.
Как започнах с приготвянето на блата – в купа смесих яйцето, брашното, киселото мляко, към което добавих содата и ябълковия оцет, след това солта и зехтина. Бърках до получаване на хомогенна смес – всичко това на ръка, не са ви необходими никакви кухненски уреди. През това време, нека фурната ви да загрява, трябва да достигне 180 С. Сместа изсипах в плитка тава за пица и я оформих старателно с помощта на лъжица. Преди това покрих тавата с хартия и намазах със зехтин. В случая, моята тава беше с диаметър 35 сантиметра. Моля, обърнете внимание – сместа става по-гъста от тази за палачинки!
Тези рецепти ни бяха любезно предоставени от кулинарния блог www.vilistime.com.
За повече здравословни и вкусни рецепти, поръчайте книгата „Нисковъглехидратни рецепти за душата„.
1,914 преглеждания