За ползите от бебеносенето или защо не ползваме количката

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Появата на бебето е един от най-вълнуващите моменти в живота на всяка жена. Втурваме се през глава да четем, да се подготвяме, да се консултираме и да търсим всичко най-добро, за да поставим прекрасно начало на живота на нашето съкровище. Всичко ни изглежда толкова важно! А онези списъци с най-необходимите първи покупки за бебето просто нямат край.

Каква всъщност е истината? Когато бебето се появи, то има една основна и съвсем естествена нужда, която се нарича мама и най-вече топлата й прегръдка. Сигурно с това се обяснява защо бебеносенето е хилядолетна традиция в много култури по света. У нас преди са се използвали т.нар. цедилки.

Кои са основните плюсове на бебеносенето и защо една от най-важните покупки е слингът или ергономичната раница, а не количката?

Бебеносенето е най-добрият старт, който можем да дадем на нашите деца. От личен опит като майка на десетмесечно момиченце мога да кажа, че това е най-удобният и приятен начин да носим бебето.

bebenosene-kristina2

1. Бебето плаче по-малко*
Изследване върху бебета на възраст от два месеца показва, че тези, които са носени по 2-3 часа в денонощието плачат с 43% по-малко през деня и с 54% по-малко през нощта. Това се обяснява с по-ниските нива на хормона на стреса – кортизол при носените бебета, които усещат близостта на майката и така понасят по-леко стресиращите за тях първи седмици от живота си.

2. Профилактика против луксация на тазобедрените стави
Заради характерната поза „жабче”, в която се поставя бебето в слинга или ергономичната раница рискът от луксация на тазобедрените стави се намалява до минимум. С тази цел детските ортопеди препоръчват бебеносенето.

3. Успокоява симптомите при рефлукс и коликите
Когато носим бебето в изправена поза, то се справя по-лесно с газовете след хранене, тъй като позата подпомага по-лесното им преминаване през червата и намалява нежеланите усещания и дискомфорт.

4. Стабилизиране на работата на отделните органи и системи в тялото
Когато бебето е в слинг се подпомага по-бързото усъвършенстване на централната нервна система. Това е така, защото детето има много повече стимули за развитие – допир, движение, обоняние.

5. Недоносени деца, които се носят в слинг, се стабилизират много по-бързо
Доказано е, че носените бебета по-бързо наддават на тегло, те изразходват по-малко енергия, за да регулират собствената си температура, защото я получават от майката, а това им помага за по-лесна адаптация към околната среда.

6. Свободни ръце
Най-хубавото на бебеносенето е, че сгушеното бебенце е на целувка разстояние от мама, но ръцете й остават свободни за обичайните дейности.

7. Намалява риска от следродилна депресия при майката*
Бебеносенето позволява на майката да продължи всичките си дейности, както и преди да се роди бебето, придвижвайки се навсякъде и по всяко време с детето си.

bebenosene-kristina

8. Безпроблемно предвижване в градска среда
За разлика от количката, с която всяка дупка е предизвикателство, при бебеносенете няма граници. Бебеносейки можем да отидем навсякъде. Това е свободата, която дава бебеносенето.

9. По-лесно „порастване” и по-бързо навлизане в света на големите
Носеното бебе прекарва голяма част от времето плътно до своя родител и така има възможност директно да наблюдава комуникацията и взаимоотношенията около него. Тези деца растат спокойни и самоуверени, защото са имали достатъчно време да изследват и възприемат моделите на поведение в света на големите.

10. По-топли семейни отношения
Безсънните нощи, непрестанният бебешки плач и тоталната промяна на режима могат да имат доста пагубни последствия за взаимоотношенията между родителите. Но от всичко изброено по-горе става ясно, че бебеносенето прави малките съкровища много по-спокойни, близостта с носещия им дава усещане за сигурността, а постоянният контакт ги прави щастливи, а щастливото бебе плаче по-малко, спи по-добре, храни се по-лесно и не спира да се отблагодарява на мама и тате с най-сладките усмивки на света!

Като бебеносеща мама изпитвам истинска благодарност, че открих този начин. Благодарение на него с 40-дневното си бебе отидохме на планина, а само след два месеца и на първото ни море заедно. Не спряхме да пътуваме, при това – навсякъде с нашето бебе. Но, най-хубавото е, че татковците също харесват бебеносенето!

bebenosene-kristina1

У нас вече има сертифицирани консултанти, които могат да помогнат на всяка майка в първите й стъпки в бебеносенето и дори ”библиотеки” от които може да наемете за проба слинг или раничка, както и специализирани магазини, които предлагат всякакви приспособления за бебеносене.

Този материал ни е любезно предоставен от Кристина Пондева, основател на sgusheni.com
Снимки: личен архив

Използвана литература:
1* Hunziker UA, Garr RG. (1986) Increased carrying reduces infant crying: A random-ized controlled trial. Pediatrics 77:641-648
7*Pelaez-Nogueras M, Field TM, Hossain Z, Pickens J. (1996). Depressed mothers’ touching increases infants’ positive affect and attention in still-face interactions. Child Development, 67, 1780-92.

Първите седем

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

47,267 преглеждания

Comments are closed.