Ябълков пай от Холандия
Холандецът Рене Бустен има няколко страсти – екологията, устойчивото развитие, пътешествията, добрата храна и добрите напитки. Всичко това в последно време той обединява, като с приятелката си Ива отглеждат различни и интересни сортове зеленчуци на село и приготвя своя собствена домашна бира. Рене е изключителен любител и майстор на тайландската кухня, но по наша молба приготви едно от най-типичните холандски печива:
За тестото:
300–350 г брашно
100 г захар
30 г мая
150 мл прясно мляко
100 г масло
1–2 яйца
За плодовата смес:
2–3 сладки ябълки
3 с.л. захар
1 ч.л. канела
ромова есенция (по желание)
1 жълтък
ванилова захар (по желание)
Към брашното, захарта и маята бавно се прибавят млякото, в което е разтопено маслото, и разбитите яйца. Замесва се средно твърдо тесто, което престоява 30 мин., разточва се с дебелина 0,5 см, след което се поставя в кръгла тава, намазана с масло. Покрива се с ябълкови резенчета, размесени със захар, канела, ромова есенция. Отгоре се кръстосват тестени пръчици, които се намазват с разбит жълтък или се поръсват с ванилова захар. Пече се на 175 градуса за 35–45 мин., докато тестото леко покафенее.
Рецептата е част от кампанията „Многообразието е вкусно” на Мулти култи колектив. Сгответе нея или която и да е друга чуждестранна рецепта, изпратете снимка на ястието до 31 август на info@multikulti.bg и спечелете страхотни кулинарни награди. Ако снимката ви е хубава, можете да участвате във фотоизложба на чуждестранни ястия в София през есента.
2,219 преглеждания