Ябълките в храните за кърмачета
„Ябълка на ден“ е наистина добра рецепта за добро здраве. Те са същинско чудо на природата и са добър избор за една от първите храни за бебето ви.
Едно много силно качество на ябълката е, че съдържа два вида фибри: разтворими (пектин) и неразтворими. И двата вида подпомагат дейността на червата, като по този начин предпазват от дивертикулоза и рак. Неразтворимите фибри играят ролята на пясък, а разтворимите подпомагат редовното изхождане и конкретно влияе върху състава на изпражненията. Пектинът стяга изпражненията, тъй като е вид разтворими фибри.
Въпреки че проучванията на всички предимства за здравето от ябълките все още се извършват, установено е, че ябълките играят много важна роля за цялостното здраве на организма. Ябълките подпомагат здравето на сърдечно-съдовата система; помагат поддържането на здравословно тегло като част от диета с ниско съдържание на мазнини; полезни са за белите дробове, като предпазват от оксидация; полезни са за простата, черния дроб, дебелото черво, като намаляват риска от тумури; полезни са и за костите, тъй като са богати на минерал борон.
Хранителни стойности на ябълките (една средно голяма ябълка)
Ябълка (една, средно голяма) |
|
ВИТАМИНИ |
МИНЕРАЛИ |
Витамин А: 73 IU |
Калий: 158 мг. |
Витамин С: 9 мг. |
Калций: 9.5 мг. |
Фолиева киселина: 4 мкг. |
Фосфор: 9.5 мг. |
Витамин Е: 66 IU |
Магнезий: 7 мг. |
|
Селений: 0.4 мг. |
|
Съдържа също следи от желязо, манган, мед и цинк. |
Кога мога да започна да давам ябълки на бебето си?
Ябълките са чудесен избор за първа храна на бебето ви. Приготвят се лесно, смилат се без проблеми и са пълни с хранителни вещества.
Можете да комбинирате ябълките с овесени ядки, зеленчукови пюрета, пюрета от месо, както и да ги прибавите към бисквитите за никнещи зъби, в здравословни кексове, да ги смесите с кисело мляко и с други плодове.
! Ябълките са чудесни замразени, добавени към близалките за никнещи зъби. Ябълковият сок е идеален заместител на олиото в много рецепти със запичане.
Как да изберем перфектните ябълки?
Избирайте ябълки, които са твърди и нямат меки участъци. Цветът им не трябва да е нездрав (докато неравномерното оцветяване е типично за много сортове), а кората не трябва да има наранявания или дупки.
Съхранявайте ябълките в хладилник и ги нарязвайте точно преди да ги сервирате.
Най-добрите рецепти с ябълки
Ябълките са най-ароматни и вкусни, когато са печени. Друг начин, чрез който ще запазите качествата им, е задушаването. Можете и да ги сварите в минимално количество вода. Ябълките са много сочни и пускат много сок при варене, така че не се налага да добавяте още вода. Добавете някои подправки при приготвянето им.
Храни, които се комбинират добре с ябълки:
Ориз, овесени ядки и всякакви зърнени закуски
Банани
Авокадо
Боровинки
Круши
Сладък картоф
Моркови
Тиквички
Пилешко месо
Говеждо месо
Кисело мляко
827 преглеждания