Взехте ли си дневната доза шоколад?
Нови изследвания показват, че шоколадът може да е полезен и да влияе добре на здравето, затова вече може да не се чувствате виновни, когато си похапвате от него. Но все пак има неща, с които е хубаво да се съобразявате.
Какаото, основната съставка в шоколада, се култивира още много отдавна. Според ацтеките и маите то е истински подарък от Бог. Те са го смятали за нещо изключително ценно и е било привилегия само на благородници и жреци. Те също така са използвали какаото, за да лекуват редица болести и са го прибавяли към други билки, за да смекчат неприятния вкус.
Преди лекарите са го използвали срещу депресия, т.е. като вид успокоително. А съвременната медицина открива, че какаото предпазва от сърдечносъдови болести.
Какаото
Какаото е с ниско съдържание на захар и мазнини. То е добър източник на флаванол, който е антиоксидант и анти-възбуждащо вещество, което може да се намери и в плодовете и зеленчуците. Шоколадът е комбинация от какао, какаово масло, захар, мазнини и мляко.
Изследвяанията показват, че флаванолът ни предпазва от високо кръвно и от диабет вид II. Механизмът за това все още не е съвсем ясен, но е доказано, че действа.
Куна индианците, местното население на островите близо до Панама, консумират голямо количество какао всеки ден. Те страдат много по-рядко от сърдечносъдови заболявания, както и от високо кръвно налягане. Но когато се преместват в Панама и губят традиционните си навици, започват повече да страдат от сърдечни проблеми.
В едно от проучванията се наблюдават 470 здрави мъже в продължение на 15 години. При тези, които консумират повече какао, има 50% по-малка вероятност да страдат от високо кръвно или да заболеят от сърдечно съдови проблеми, в сравнение с хората, които ядат по-малко какао.
Десетки проучвания са показали, че шоколадът, богат на какао, понижава кръвното при хора с високо кръвно налягане. Но трябва да знаем какви ползи можем да извлечем и каква е най-добрата доза.
Щастие
През 2007 г. д-р Чан прави изследване дали, ако ядем повече тъмен шоколад, сме по-щастливи. В това изследване участват 180 възрастни, разделени в три групи. Първата група е получавала по едно парченце тъмен шоколад всеки ден, втората – по едно парченце млечен шоколад, а третата – въобще не е получавала шоколад. В крайна сметка се оказва, че първите две групи си разменят парченцата според предпочитанията си, а третата – нахълтала за запаси.
Накрая д-р Чан заключава, че шоколадът не влияе толкова драстично на това дали сме щастливи, но определено повдига настроението ни.
Какъв шоколад?
Белият шоколад не съдържа какао и следователно флаванол.
Количеството флаванол варира от шоколад на шоколад. Но едно е ясно – тъмният шоколад е богат на флаванол, затова е добре да наблегнем на него.
Какаото може да е добро за нас, но шоколадът е доста калоричен и съответно – не много полезен, ако прекаляваме с него. Но както всички знаем, когато ядем в умерени количества, тогава извличаме най-доброто. Затова не се отказвайте от това удоволствие и му се насладете.
2,721 преглеждания