Всичко за морковите
Кога мога да захранвам бебето си с моркови?
Можете да давате на бебето си моркови от 4-6-месечна възраст. Консултирайте се с педиатъра си преди да започнете да захранвате бебето си с определена храна.
Хранителните стойности на морковите
Морковите са много богати на бета-каротин. Бета-каротинът е каротиноид, един от семейството каротиноиди – пигменти, които са предшественици на витамин А. Витамин А е изключително важен за здравето на развиващото се бебе.
Морковите често са първата храна на бебетата. Те се смилат лесно и са богати на витамин А, С и на калций.
Поради въпроса с нитратите, препоръките спрямо консумацията на морковите са разнообразни. Възрастта, която се препоръчва за въвеждане на моркови е 7-8 месеца.
Как да избирам и съхранявам моркови?
Когато купувате моркови, избирайте онези с най-малко зеленина на върха. Ако морковът има израстъци, това означава, че доста е поседял в магазина. Огледайте ги и за малката бяла брада по дължината на моркова. Тя също означава, че морковът не е пресен.
Най-добрият начин да запазите аромата, свежестта и количеството бета-каротин в морковите е като ги замразите.
Добра идея ли е да купувате малки морковчета?
Малките морковчета са продукт на модерните технологии и се произвеждат, като се изрязват от нормално големи пораснали моркови. Някои производители добавят зелени бои на върха за по-голям ефект. Най-добрият начин да проверите дали малките моркови са наистина млади моркови, е като прочетете етикета. Най-често по магазините се срещат „млади“ моркови от нарязаните стари.
Малките морковчета се приготвят, като се почистват чрез накисване в хлорен разтвор, за да не побелеят, докато са пакетирани. Не купувайте тези моркови, а вместо това изберете големи, които самата вие да нарежете и обелите, особено ако ги използвате за бебето!
Как да приготвям моркови
Морковите трябва да се белят при приготвянето на пюрета за бебета, тъй като кората е трудносмилаеми за стомаха на бебето. Ако не купувате органично произведени моркови, винаги трябва да белите кората им, тъй като химикалите са концентрирани в нея. Използвайте четка за почистване под хладка течаща вода в мивката.
Моркови (половин чаша на пара) |
|
ВИТАМИНИ |
МИНЕРАЛИ |
Витамин А: 19, 152 IU |
Калий: 177 мг. |
Витамин С: 1.8 мг. |
Натрий: 51.5 мг. |
Ниацин: 0.4 мг. |
Калций: 24 мг. |
Фолиева киселина: 11 мкг. |
Фосфор: 23.4 мг. |
Пантотениева киселина: 0.2 мг. |
Магнезий: 10 мг. |
Витамин В6: 0.2 мг. |
Желязо: 0.48 мг. |
Съдържа други витамини в малки количества. |
Съдържа следи от селений, манган, мед и цинк. |
Храни, които се комбинират добре с моркови:
Ябълки
Праскови
Зелен фасул
Фасул
Сладък картоф
Грах
Тиквички
Тиква (кръгла и продълговата)
Кафяв ориз
Леща
Пилешко месо
Говеждо месо
Свинско месо
Тофу
1,652 преглеждания