Всички искат пица за вечеря
Едва ли ще отречете, че и деца, и родители обичаме да си похапваме пица за вечеря. Особено в петък и дори сме склонни да си я поръчаме за вкъщи, за да поставим началото на почивните дни възможно най-скоро.
Е, да, но мнозина ще кажат: “Но, как така пица! За вечеря! Че и на децата ще дадете!?”
И ще имат право, защото освен да ни се доспи неудържимо след готовата пица, доставена до входната врата в петък вечер, едва ли ще ни се доправи нещо друго!
Какво можем да направим, така че хем да си похапнем вкусна пица в петък вечер, хем да е здравословно и полезно?
Можем да си направим бърза, здравословна и много, наистина много вкусна пица у дома. Не, няма да месим, няма да разточваме и няма да преяждаме, най-вече! Но, със сигурност ще си оближем пръстите до лактите!
Ето как:
Много бърза и вкусна кето пица без брашно
Как звучи само – много бърза и вкусна кето пица без брашно. Е, тази наистина е такава!
Изключително подходяща за хора, придържащи се към високомазнинно-нисковъглехидратния (ВМ-НВХ) режим на хранене. Трябва ви само фурна, желание и чаша вино за награда на майстора.
За блата:
2 чаени чаши настъргана моцарела / 200 гр./;
1 яйце;
4 супени лъжици бадемово брашно;
1/2 чаена чаша бадемово мляко /може и друг вид ядково мляко, дори вода/;
щипка сол;
прясно смлян черен пипер;
1 кафена лъжичка чесън на прах;
риган /по желание/;
1 чаена лъжица хуск/може и без него/.
Разбърках всичко добре и оставих малко сместа преди да я изсипя в плитка 33-сантиметрова тава за пица. Покрих я с хартия за печене и изсипах готовата смес, като с помощта на супена лъжица разпределих всичко на тънък блат, покриващ цялата площ на любимата ми тавичка. Изпекох го за 10-13 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса в режим “вентилатор”.
След това извадих блата и гарнирах с:
доматено пюре;
1 глава червен лук;
шунка;
пикантен салам;
останалата част от настърганата моцарела;
сирене чедър.
Намазах блата с пюрето, добавих шунката и пикантния салам, заедно с нарязания на колелца лук и покрих с останалата моцарела. Накрая дори си настъргах и допълнително от любимия чедър. Пъхнах във фурната за още 10 минути.
При гарнирането на пицата може да експериментирате като използвате любими и предпочитани продукти или да я приготвите във вегетариански вариант с тиквички, броколи, черита, маслинки.
И така, само за 20 минути може да си изпечете много бърза и вкусна кето пица без брашно и без особени угризения!
Пица от тиквички без брашно с шунка и маслини
За блата:
1 тиквичка /около 350 грама/;
80 – 90 грама настъргана моцарела (тази, която е по-близо до кашкавала, а не онази в саламурата, която познаваме от салата Капрезе);
1 яйце;
прясно смляна морска сол;
прясно смлян черен пипер;
1/2 връзка пресен копър.
Настъргах тиквичката, добавих сол и оставих да се отдели излишната вода. Трябва да си помагате след това и с ръце, разбира се. В купа смесих моцарелата, яйцето, настърганата и отцедена тиквичка, още сол, черен пипер и пресния копър, вече нарязан на ситно. Разбърках и изсипах сместа в кръгла и плитка тава, покрита с хартия за печене. Разпределих старателно със супена лъжица. Изпекох за 20 минути на 180 градуса в режим “вентилатор”, след това извадих от фурната и гарнирах с:
домашен кетчуп;
шунка;
маслини;
кашкавал – може и с чедър или моцарела, а също и комбинация от тях.
И върнах за още 10 минути, за да се запече и така станаха общо 30 минути.
Наистина се получава добра алтернатива за лятна и вкусна пица, към която си направих и един сос от:
2 – 3 супени лъжици кисело мляко;
чесън;
конопено семе;
нарязан на ситно пресен копър.
Просто споделям с какво хапнах моята пица от тиквички без брашно с шунка и маслини, соса не е задължителен!
Нисковъглехидратна пица с чоризо, шунка и кашкавал
За блата:
100 г суров смлян сусам;
2 яйца;
100 г настъргана моцарела;
сол;
5 г бакпулвер (1/2 от стандартните 10-грамови пакети);
сминдух.
За гарниране използвах:
домашен кетчуп;
салам тип чоризо /пикантен/;
шунка;
прясна зелена и червена чушка;
кашкавал.
Първо смлях суровия сусам в блендер, като често и за кратко използвах функцията “pulse” на машинката. Готовото сусамово полубрашно смесих с двете разбити яйца и със 100-те грама моцарела /това е 1/2 от пакет настъргана моцарела в Лидъл, но внимавайте, защото има и италианско настъргано сирене в почти същите опаковки, което е 150 г, а не 200/. Накрая добавих сол, сминдух, бакпулвер и изчаках 5 минути преди да изсипя сместа в 33-сантиметровата си тава за пица. Изпекох за 15 минути на 180 С. След това извадих, гарнирах с продуктите, които изброих и допекох за няколко минути.
***
Тези рецепти ни бяха любезно предоставени от кулинарния блог www.vilistime.com.
За повече здравословни и вкусни рецепти, поръчайте книгата “Нисковъглехидратни рецепти за душата“.
2,517 преглеждания