Водата сутрин рано, защото е важна!

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

water_glass

Всички знаем, че пиенето на вода не е самоцел, а необходимост. Средният дневен прием не бива да е по-малък от 6 водни чаши, а според някои специалисти по хранене, най-добре да са поне 8. Да се пие обаче вода, сутрин, непосредствено след събуждане, е сравнително нова здравословна тенденция. Може би някои ще запитат защо вода и защо точно след ставане сутрин?

Отговорът е съвсем лесен – защото водата е важна. Всъщност, защото водата е най-важна. Човешкото тяло е изградено от близо 70% течности и намаляването на този процент се отразява нездравословно дори ако той спадне само с единица-две. За да функционират правилно всички органи и системи в тялото ни е необходима вода. Но ако я приемаме рано сутрин, на гладно, преди да сме дали старт на обичайните си задължения, ефектът ще е най-осезаем. Пиейки вода веднага след събуждане ние  можем да самопречистим много лесно и  напълно безплатно организма си.

Пиенето на вода сутрин на гладно подпомага кръвотворенето или казано на медицински език хемопоезата. Новите кръвни телца са онези неуморни частици, посредством които тялото ни възстановява жизнените си сили и има свойството да лекува онези органи, които страдат, заради натрупани в тях токсини. На първо място е огромната полза за черния дроб, който както е известно е химическата лаборатория на организма и в него нивото на токсини може да се повиши многократно при най-незначителните промени в диетата.

Практиката показва, че пиенето на вода след ставане от сън е в състояние да ни отърве от редица заболявания, свързани с опорно-двигателната система, болки с ставите и мускулите, заболявания на отделителната система, някои ендокринни заболявания.

Ето още какви ползи може да ни донесе пиенето на вода след събуждане:


1.Водата прави кожата
 по-еластична и по-здрава. 

Подпомагайки евакуирането на токсините от кръвта, това веднага проличава във вида на кожата ни – тя става по-бистра, блестяща и сияйна. Подобрява се тургура й, заличават се бръчките.


2.
 Водата балансира лимфната система

С пиенето на вода сутрин на гладно можем да подобрим състоянието на лимфната система. Именно тя отговоря за имунитета ни и ако работи на пълни обороти със сигурност няма да е необходимо да прибягваме към имуностимуланти и други средства за подпомагане на състоянието й. Ако лимфната ни система работи добре, жизнеността ни ще е в добри параметри, а това ще повиши трудоспособността и устойчивостта ни на инфекции.

 

3. Водата лекува

Водата пречиства организма ни, извеждайки навън от тялото ни натрупаните в органите и системите токсини. Именно чрез елиминирането на тези токсини, водата ни лекува. Някой заболявания биват облекчени, а други забравени.  Пиенето на вода на гладно може да облекчи болките по време на менструалния цикъл при жените, възпалителни процеси на горните дихателни пътища и очите, заболявания на уринарния тракт и хроничното главоболие, което в повече случаи се дължи на дехидратацията на организма.

Различните привърженици на пиенето на вода след събуждане споделят различни подробности за това как, по колко и кога точно да се пие водата. Някои я пият с температура около телесната, други леко загрята. Можете да срещнете привърженици на прибавянето на лимонов сок към водата или морска сол. Истината е някъде, където спазването на този ритуал ни носи добро самочувствие и ни кара да се чувстваме по-свежи, по-здрави и по-тонизирани.

Най-вероятно както с повечето гениални неща и тук най-вярната рецепта е най-простата, а именно – да пием вода с температура близка до тази на тялото ни, веднага след събуждане като започнем с количество от около 300-400 мл и постепенно достигнем до литър. Приемането на водата трябва да става на глътки.

Препоръчително е да съобразим приемането на подобно количество вода с ежедневната си програма, за да не се окажем далеч от тоалетната, когато започне процесът на отделяне. 

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Полезно

Етикети:

5,089 преглеждания

Comments are closed.