Водата и кърменето (+видео с Маги Пашова)

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
devin2

Един от основните въпроси, които всяка майка на новородено си задава още в първите часове след раждането е, колко вода трябва да пие, докато кърми бебето си. 

Всъщност, когато бебето започне да суче, то стимулира нервни импулси, които достигат до хипоталамуса в мозъка на майката и предизвикат силно усещане за жажда. Този естествен механизъм в женското тяло алармира, че се нуждаете от допълнително количество вода.

Кърмата съдържа 90% вода. За да бъде обаче тя пълноценна, е добре да приемате поне 2 литра и половина изворна вода на ден. Всеки път, докато кърмите, изпивайте по 1 чаша вода, а в менюто си увеличете храните с високо водно съдържание.

Водата е от особена важност за кърмещата жена. За да имате достатъчно кърма трябва да пиете вода не само, когато сте жадна или когато кърмите.  Ако не го правите, лесно ще се обезводните, а кърмата дори може да намалее.

Препоръчва се пиенето на изворна вода за кърмещите майки, защото тя е с мек и приятен вкус, а чрез кърмата тя достига до бебето, което означава, че това е важно и за неговото здраве.

Пиенето на вода е важно за доброто здраве на всяка жена, но от особено значение тя е за кърмачките. Кърменето обезводнява женския организъм и той лесно може да изпадне в състояние на дехидратация, която да доведе до някои неразположения.

Основните признаци на дехидратация са:

–         сухота в устата
–         главоболие
–         световъртеж
–         сънливост
–         мускулна слабост
–         потъмняване на урината
–         запек

За да ги избегнете, винаги имайте край себе си бутилка изворна вода, а когато сте на разходка не забравяйте да я сложите в чантата с бебешки принадлежности.

Когато се настаните да кърмите, винаги имайте чаша вода до себе си, защото със сигурност ще ожаднеете.

Колко вода трябва да пият кърмещите майки?

Отговорът на този въпрос е лесен: Пийте толкова изворна вода, колкото чувствате, че имате нужда, за да задоволите жаждата си и преди да се появят симптомите на обезводняване. Имайте предвид, че вашето тяло е съвършен механизъм, който знае как да регулира резервите си от вода, така че ако му липсва вода, това да се отрази с минимални последици за качеството и количеството на вашето мляко. Важно е да не изпадате в състояние на силна жажда, а да пиете вода през целия ден, на малки порции.

Количеството вода варира за всеки различен ден и за всяка жена. Нормално е в горещите летни дни или ако сте физически по-активни да пиете повече вода.

Пиенето на по-големи количества вода ще увеличи ли количеството на кърмата?

По-възрастните жени обикновено съветват младите майки, че трябва да пият допълнително количество вода и други течности, за да се увеличи или запази нивото на лактация. Истината е, че за здравите жени това е без значение. Важно е да се пие толкова вода, колкото тялото подсказва, че има нужда, и достатъчно, за да не настъпи обезводняване. Когато приемате достатъчно вода, организмът ви ще е в кондиция да произведе и нужното количество мляко за вашето бебе.

Водата е най-добрата напитка за кърмачката. Може да се консумира по всяко време на денонощието топла или леко изстудена. Тя не товари организма с оцветители, захари, кофеин и допълнителни калории. Можете да добавяте по няколко капки пресен лимонов или портокалов сок, за да разнообразите вкуса й и за още повече свежест.

Ако се питате дали пиете достатъчно вода, най-лесно ще разберете като проследите цвета на урината си. Тя трябва да е съвсем бледа на цвят.

Пийте вода всеки път, когато кърмите бебето си или почувствате жажда, този навик със сигурност ще ви подсигури нужното количество за вашия организъм в денонощието, от това зависи доброто ви здравословно състояние и количеството отделена кърма за вашето бебче, така че заедно да се радвате на спокойно и щастливо майчинство.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

22,662 преглеждания

Comments are closed.