Водата и децата

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Spring_rastem zaedno_BG_crop

Водата е извор на живот!

Също както и при възрастните, така и при децата, водата има основополагащо значение за здравето и жизнеността им. Строги правила за това какво количество и каква вода да даваме на децата няма, но общоприетото правило е да се предлага изворна вода през целия ден, а не само при поискване.

Повечето деца не обичат да пият вода, защото тя им е безразлична като вкус, затова можете да добавяте към нея резенче лимон, лайм, листа мента, ягода или няколко малинки.  Освен чрез водата в шишето, децата си набавят вода и чрез плодовете и зеленчуците, които трябва да са неотменна част от ежедневното меню на всяко дете над 6 месеца.

Децата обичат да се движат, те скачат, тичат и непрекъснато са в движение, това налага стриктно да следим дали пият достатъчно вода. Тази нужда нараства особено когато навън е горещо.

Въпросът за  това, какво количество вода да даваме на кърмачето е често задаван от родителите, но той е също толкова актуален и в следващите възрасти. Освен това и редица други въпроси вълнуват отговорните родители:

–          Да даваме ли вода на новороденото, което е естествено хранено?

–          На каква възраст да започнем да даваме вода на малкото дете?

–          Детето не иска вода, как да го накараме да пие?

–          Колко вода трябва да пие детето?

–          Каква вода да даваме на малкото дете?

Кърмените бебета рядко изпитват жажда, тъй като кърмата съдържа 90% вода. Специалистите съветват обаче със захранването, което се прави след 6-я месец, да започнете да давате допълнително количество вода на бебето, защото твърдата храна се нуждае от допълнителни помощници, за да се преработи успешно в бебешкото стомахче.

За да имате ясна представа за това дали бебето е добре хидратирано, проследявайте количеството урина в памперсите и броят им за денонощие. Памперсите на дехидратираното дете съдържат тъмна урина, то е с хлътнали очички, сенки, суха и крехка кожа, бледо, сънливо, често със сухи устни и език. Ако забележите подобни симптоми незабавно увеличете количеството вода за денонощието.

Каква вода да пият децата?

Най-подходяща за малките деца е водата с ниска минерализация и ниско съдържание на натрий и флуор. Освен за пряка консумация, изворната вода може и да се преварява, без това да нарушава качествата й.

За децата до 3 години е много важно да пият вода, защото в тази възраст те стават доста активни и започват да се хранят с твърда храна. Малките деца трябва да бъдат правилно хидратирани, особено през топлите летни месеци.

Подрастващото дете трябва да бъде възпитано да пие вода и да знае, че тя е най-добрата напитка, така че да иска да я пие и да я предпочита пред готовите сокове и напитки, пълни с оцветители, подсладители и консерванти. Родителите са тези, от които зависи изграждането на този полезен навик.

Малките деца лесно могат да се научат да пият вода, ако родителите правят това. Така например, когато сте на разходка, винаги носете със себе си вода и се старайте да давате личен пример на детето.

Какво количество вода трябва да пие подрастващото дете?

Малките деца трябва да изпиват поне по литър вода на ден. Обикновено децата в тази възраст пият вода с удоволствие.

С порастването на детето нараства и нуждата от вода. Така за децата от 4 до 7 години препоръчителното количество  е приблизително литър и четвърт.

Достигането на литър  и половина става през следващия възрастов период – от 7 до 14 години.

Всяко дете е различно и има различни потребности. Ако детето иска да пие вода, нека пие на воля, независимо, че ще надвиши предписаното количество!

Какво да правим, ако детето не иска да пие вода?

–          Не се опитвайте да му давате вода насила

–          Пийте вода пред него, личният пример е много важен

–          Оставяйте малки шишета с вода на достъпни за детето места

–          Когато го водите на разходка, винаги взимайте шишенце с изворна вода със себе си

–          Когато го оставяте в градината или  в училище, не забравяйте да му сложите шише с вода в раничката

–          Можете да разнообразите вкуса на водата, като добавите към нея парче пресен плод или няколко капки лимон

Водата е изключително важна за децата и за тяхното нормално развитие. Най-добрата вода, която можете да предложите на малкото дете е изворната, тъй като тя се отличава със слаба минерализация и приятен вкус. Пиенето на вода трябва да се превърне в естествен процес, който да осигури правилното функциониране и израстване на детския организъм.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

14,268 преглеждания

Comments are closed.