• Няма категории

Водата и бременността – колко и защо? (+видео с Маги Пашова)

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
Spring_ljbov_BG

Всичко започва с водата – там, където се е зародил животът! 

Без храна човешкият организъм може да преживее дни наред, без вода само няколко часа. Ето защо без нея животът е невъзможен.

Със зачеването организмът започва да функционира като едно голямо цвете, чрез чиито корени и с помощта на водата започва изхранването на онзи нежен и крехък плод, който разчита на нас, за да узрее за самостоятелен живот. Но замисляли ли сте се как се храни нашето малко зрънце, как достигат до него хранителните вещества, витамините и минералите?

Отговорът е лесен – чрез водата! Чрез нея  тялото на бременната жена усвоява витамините, минералите и ценните хранителни вещества и ги пренася до кръвните клетки, а те до плацентата, която се грижи вашето бебе да ги получи в най-чист вид.

От момента на зачатието потребността от вода се увеличава няколко пъти. Поради ускореното деление на клетките, обемът на майчината кръв се увеличава, а това изисква допълнително количество вода. Новите процеси в женския организъм се нуждаят от повече вода, особено в първите три месеца. По време на бременността бъдещата майка е едно цяло със своето дете и то напълно зависи от нейното здраве и поведение.

Много е важно до третия месец от бременността всяка жена да следи стриктно количеството вода, което приема и ако забележи признаци на дехидратация да го  увеличи.

Недостигът на вода по време на бременността може да намали количеството околоплодна течност и да влоши състоянието на плацентата, да предизвика задържане на течности и подуване, както и чувство за отпадналост или умора.

Водата има основополагаща роля за функционирането на всички органи и системи, тя помага на хранителните вещества да достигнат до клетките, ускорява храносмилането, елиминира токсините от отпадните процеси и регулира телесната температура.

Количеството вода по време на бременност е добре да се увеличи поне с още 2 чаши на ден, ако температурите навън са по-високи от 30 градуса. Пиенето на вода по време на бременността трябва да е много добре прецизирано, защото бъбреците и цялата отделителна система работят на пълни обороти и ако се натоварят прекалено това ще затрудни и без друго тежката им задача и ще повиши риска от отоци.

Много бременни, особено в първите месеци от бременността имат диспептични оплаквания – хълцане, оригване, гадене и повръщане. Сутрешното гадене е сигнал, че и плода, и майката се нуждаят от течности. Това е първият симптом за дехидратация. Приемането на достатъчно количество вода е един от начините тези оплаквания да намалеят и дори да изчезнат.

Пиенето на вода трябва да се прави през целия ден и на малки глътки. Носете със себе си винаги бутилка с изворна вода, от която да отпивате. Изпиването на голямо количество вода наведнъж може да засили позивите за повръщане и да натовари отделителната и сърдечно-съдовата системи.

Добрата хидратация подпомага храносмилателната система, но приета по време на хранене водата ще разреди стомашните и жлъчните сокове и ще забави храносмилането, а това може да  предизвика спазми и колики.

Ако не можете да се разделите с чашата вода по време на хранене, привикнете да отпивате малки глътки, така ще почиствате устната кухина и ще поддържате добра хидратация, без да „удавяте“ храносмилателната система във вода.

Чудесен навик както за бременните, така и за всеки друг, е изпиването на поне една чаша изворна вода сутрин на гладно. Ако вкусът на водата ви се струва безинтересен, няколко капки лимонов сок в чаша с изворна вода ще я превърнат в прекрасна освежаваща напитка за чудесен старт на деня.

Изборът каква вода да пием зависи изцяло от нашите вкусови предпочитания, навици и начин на живот. По време на бременност обаче специалистите препоръчват жените да приемат предимно изворна вода, тъй като тя се отличава с ниска степен на минерализация и има нежен, балансиран вкус. Изворната вода е подходяща за ежедневна и постоянна употреба, от всички възрасти, навсякъде и по всяко време. Българската Педиатрична Асоциация я препоръчва и за консумация от бебета и малки деца, включително за приготвянето на адаптирано мляко или бебешки храни.

Вижте и съветите на хранителния терапевт Маги Пашова:

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

4,661 преглеждания

Comments are closed.