Вкусотии със сирене за вас и вашето бебе
Сиренето е сред основните храни на българина. Лятото хапваме с огромна наслада домати и сирене или диня и сирене, а когато зимата настъпи наблягаме на тестени вкусотии със сирене или други класически рецепти със сирене. Сиренето е ценно и за бебетата, затова тук ще ви предложим 3 вкусни рецепти със сирене за вас и една за вашето бебе.
Баница със сирене
Баницата е абсолютна класика в бита на българите. Баничка с айрян или баничка с боза похапват много хора сутрин набързо за закуска. Но нито една купена баничка не може да се сравнява с домашно приготвената. Всеки си има любима рецепта за баница и я прави според вкуса си – едни а обичат по-мазничка и хрупкава, други с повече сирене, трети по-дебела.
Преди време опитах баницата на моя приятелка и останах възхитена. Взех рецептата и оттогава залагам предимно на тези съставки, като винаги обичам да експериментирам и да пробвам какво би станало, ако…:)
Ето вариант на рецепта за вкусна баница:
– 1 пакет кори
– 3 яйца (икономичен вариант, но ако ви харесва с повече яйца, сложете колкото искате)
– 1 кофичка кисело мляко
– 250-300 гр. сирене (според вкуса отново)
– Олио
Приготвяне:
Разбийте яйцата с вилица, след което изсипете кофичката кисело мляко при тях и разбъркайте добре, за да се получи хомогенна смес. Може да натрошите част от сиренето в тази смес и да сложите и част от мазнината в нея. Намажете тавата, в която ще печете баницата с олио и сложете две от корите на дъното. Натрошете малко сиренце и сложете следващите две кори. Оттук нататък, докато свършат корите се редуват – две кори, няколко лъжици от сместа, натрошаване на сиренце, мазнина, две кори… Според вкуса си може да прескачате слагането на смес на места и да слагате само сирене и олио. Когато сложите и последните кори, разрежете внимателно на парчета баницата и залейте с останалата смес.
Сложете да се пече, а когато е готова, извадете баницата и я напръскайте с малко студена вода. Завийте баницата да се задуши и омекне.
Приятен апетит!
Сирене по шопски
Това е едно от най-лесните за приготвяне ястия със сирене, а в същото време е впечатляващо, особено, ако се поднесе в типичните керамични български гювечета.
Необходими продукти:
– 400 гр. сирене
– 50 мл. олио (според вкуса ви, повече или по-малко)
– 4 яйца
– 2 домата
– червен пипер
– 4 люти чушки (по желание)
Начин на приготвяне:
Пригответе гювечетата, в които ще печете сиренето по шопски. Разделете сиренето на 4 плочки и ги нарежете на кубчета. Подредете на дъното на гювечетата. Обелете доматите, отрежете 4 по-големи кръгчета от тях, а останалата част я нарежете на дребно и я разпределете в гювечетата. Залейте с част от олиото. Ако обичате люто, добавете малка люта чушка, предварително разрязана. Най-отгоре поставете кръгче домат. Сложете да се запече леко във фурната, след което извадете и добавете по едно яйце на всяка порция. Залейте с останалата мазнина, поръсете с червен пипер и сложете отново да се запече във фурната, докато яйцата са готови.
Сиренето по шопски се поднася топло.
Сирене в пергамент
Тази рецепта звучи доста авторитетно и сякаш е достойна за направа само от професионален готвач, но всъщност е простичка и лесна за приготвяне в домашни условия. Е, ако имате възможност да си я приготвите на жар, още по-добре, но…ако не, и домашната фурна върши работа.
Необходими продукти:
– 300 гр. сирене
– 1 чушка
– 1 домат
– 2 с.л. олио
– 30 гр. масло
– червен пипер
Начин на приготвяне:
Нарежете сиренето на плочки с дебелина колкото пръста ви. Сложете парчетата върху добре намазнена пергаментова хартия. Поставете по плочка масълце върху сиренето. Добавете чушка и резенче домат, след което поръсете с червен пипер. Завийте хартията, така че да се получи като малък пакет. Намокрете с малко вода, след което сложете сиренето да се пече във фурната.
Сиренето в пергамент се сервира топло.
А сега е време да се погрижим и за бебешката трапеза. Ето една вкусна и полезна супичка, която можете да приготвите за бебета над 6 месечна възраст:
Супа от праз лук със сирене
Необходими продукти (за 1 порция):
– 30 гр. сирене
– 1 стрък праз лук
– 1 картоф
– 1 ч. л. краве масло
– щипка сол
Начин на приготвяне:
Обелете и нарежете картофа на малки кубчета. Измийте и нарежете празът на ситно. Загрейте маслото в малка тенджерка. Когато маслото се разтопи, изсипете нарязаните зеленчуци в тенджерката. Разбъркайте и залейте с 500-600 мл. вода. Когато зеленчуците са готови, може да добавите щипка сол. Прибавете сиренето и пасирайте.
Супата е готова!
11,688 преглеждания