• No categories

Вкусни идеи за съботно-неделна закуска

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Закуската, знаем, е най-важното хранене за деня. А пък най-сладки и приятни са съботно-неделните закуски, защото на масата сме цялото семейство и никой за никъде не бърза. Предлагаме ви няколко вкусни идеи, които да си приготвите още тези почивни дни.


Палачинки със сладко от смокини

Продукти:

– 2 яйца
– 400 мл пр. мляко
– около 2 чаши брашно
– щипка сол
– щипка захар
– мазнина за пържене (за предпочитане масло)
– сладко от смокини
– натрошени орехи

Начин на приготвяне:

1. Разбийте добре яйцата и млякото. Добавяйте брашното, като следите за гъстотата. Прибавете солта и захарта. За да станат палачинките по-пухкави и бухнали, може да замените част от млякото с газирана вода, както и да добавите половин лъжичка сода за хляб или половин пакетче бакпулвер.

2. Загрейте тигана, намажете с малко масло и с черпак изсипете част от сместа и разлейте равномерно. Когато е готова, обърнете и допържете другата страна.

3. За да останат палачинките меки и сочни, намазвайте всяка по краищата с малко масло и покривайте със свежо фолио.

4. Когато са готови, сложете от сладкото и поръсете с орехи. За разкош може да сервирате със сметанов сладолед.


Мюсли със сушени плодове и мед

Продукти:

– 2 ч.л.мед
– 1 ч.л.масло
– 70 гр.смесени мюсли
– 1 малък банан
– 150 гр. прясно мляко (може и плодово)
– 1 с.л. стафиди
– 2 сушени праскови или кайсии

Начин на приготвяне:

1. Разтопете на слаб огън 1 ч.л.мед и маслото, добавете мюслите и оставете за няколко минутки на котлона, като бъркате непрекъснато. Оставете да се охлади.

2. Нарежете банана на парченца. В купичка разбъркайте млякото, с банана, мюслите и останалия мед. Поръсете отгоре със стафидите и нарязаните праскови или кайсии.


Омлет със сирене и чушки

Продукти:

– 1-2 зелени чушки
– 1-2 червени чушки
– 5-6 яйца
– 150 г сирене
– сол на вкус
– 50 мл. прясно мляко
– мазнина за пържене

Начин на приготвяне:

1. Нарежете чушките на ивички или кубченца и ги задушете леко.

2. Разбийте в купа яйцата, млякото и малко сол. Изсипете сместа в тиган с предварително загрята мазнина (на среден огън) и я запържете до леко сгъстяване. Обърнете и поръсете равномерно с натрошеното сирене и чушките. Захлупете омлета и допържете от двете страни до златисто.

3. Поднесете с гарнитура от домати.


Пържени филийки с малини

Продукти:

– 3-4 яйца
– 200 мл. прясно мляко
– ванилова есенция
– мазнина за пържене
– сладко от малини
– 1 кофичка пресни малини
– филии по-стар хляб (за предпочитане, ако нямате става и с пресен)

Начин на приготвяне:

1. Разбийте добре яйцата, млякото и ванилията. Потопете филийките от двете страни в сместа. Изпържете равномерно от двете страни в предварително загрятата мазнина.

2. За да премахнете излишната мазнина, след като извадите филийките от тигана, ги оставете за малко на домакинска хартия.

3. Сервирайте със сладкото и пресните малини.

4. Чаша мляко или сок идеално ще допълнят закуската.


Овесени ядки с пресни плодове

Продукти:

– 3-4 с. л. овесени ядки
– 200 гр. кисело мляко
– 1 ч.л. мед
– малини, ябълки, банани, боровинки, ягоди

Начин на приготвяне:

1. Разбъркайте киселото мляко с овесените ядки и меда. Оставете да престои няколко часа в хладилник, за да могат овесените ядки да омекнат и набъбнат. Може да го направите и предната вечер.

2. Преди сервиране, украсете с нарязаните плодове.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Вкусно

12,200 преглеждания

Comments are closed.