Вегетариански картофени нудели
Немската кухня е известна с картофените си специалитети, но ние ви предлагаме една по-нестандартна изява на вкусното кореноплодно. Нуделите са истински шедьовър от картофи, поднесен в приятната компания на колекция от зеленчуци.
Необходими продукти за 4 порции:
– 1 стрък праз, нарязан на тънки кръгчета
– 2 моркова, нарязани на кръгчета
– 3 с. л. олио
– ½ ч. ч. зелен замразен или консервиран грах
– 1 чушка, нарязана на ситно
– 200 г гъби, нарязани на четвъртини
– 200 г замразени зеленчуци по избор (карфиол, броколи, царевица, зелен фасул)
– сол на вкус
– черен пипер на вкус
за нуделите:
– 700 г картофи за пюре (с по-високо съдържание на нишесте)
– 1 малко яйце
– 10 с. л. брашно
– 1 ч. л. сол
– 1 щипка индийско орехче
Начин на приготвяне:
1. Картофите за нуделите се слагат да се сварят заедно с кората за 30 мин. Още топли се обелват и се слагат на повърхност, посипана с брашно. Смачкват се с помощта на точилка и се прибавят яйцето, брашното, солта и индийското орехче. Ако е необходимо, се добавя още малко брашно. Не трябва да се меси дълго време. Оформя се меко, леко жилаво тесто, което се навива на руло и се нарязва на филии с дебелина 5 мм. Всяка филийка се нарязва на ивици, които се разточват с пръсти върху набрашнена повърхност в двата края, така че да се заострят краищата. Поръсват се с брашно и се оставят да постоят 5-10 мин. Нуделите се пускат във вряща подсолена вода, докато изплуват на повърхността. Отцеждат се.
2. В загрятото олио се слагат да се запържат празът и морковите за 4-5 мин. на умерен огън. Добавят се чушката и гъбите. Запържват се, докато се изпари водата. След това се сипват всички замразени зеленчуци. Разбъркват се и накрая се прибавят нуделите. Всичко се подправя на вкус със сол и пипер. Ястието се поднася горещо.
Рецептата ни предоставиха:
Вижте също:
Спаначени рулца с крема сирене
Минестроне с гъби и сирене фета
2,315 преглеждания