Веган хумус
Тази рецепта може да бъде приготвена с нахут от консерва или с пресен. Ако използвате консервиран, добра идея е да е органичен. Отцедете го наполовина от течността, а другата половина използвайте в приготвянето вместо вода. Ако използвате пресен нахут, първо го накиснете за около 24 часа и го отцедета, а след това го варете до готовност.
Какво ни е необходимо?
• 3 чаени чаши сварен нахут
• 1 чаена чаша вода или бульон от варенето на хумуса
• 2 – 4 скилидки чесън, обелени
• 2 супени лъжици сусамов тахан
• 4 супени лъжици лимонов сок
• 1/4 чаена лъжичка кимион
• 1/4 чаена лъжичка червен пипер
• 1/2 чаена лъжичка лют пипер или чили
• Сол
Как се приготвя?
1. Смесете всички продукти в блендер каната в реда, в който са изброени. Започнете да разбивате от по-ниска скорост, като постоянно я увеличавате. Ако продуктите не се размесват, им „помагайте“ с шпатула, като преди това спирайте блендера. Когато се размесят добре, увеличете на максимална скорост, за да получите идеално гладка смес.
2. Спрете блендера и опитайте хумуса. Добавете още подправки по ваш вкус, ако е необходимо.
3. Съхранявайте хумуса в затворен съд в хладилника. Добре е преди да го сервирате, да изчакате няколко часа, за да се смесят съставките и вкусовете. Консумирайте в рамките на 7 дни.
Вариации:
4. Хумусът има толкова варианти за приготвяне, колкото и домакинства по света го правят. Един от най-лесните начини да опитвате различен вкус всеки път, е като добавите един от следните продукти: печени червени чушки, сушени домати, люти чушки, зелен лук, карамелизирани малки лукчета, зелени или черни маслини, балсамико оцет, спанак и много други – по ваш избор.
Вижте още рецепти:
5,651 преглеждания