Вагинален газ

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

woman with cystitis

Вагиналният газ е процес на отделяне на въздух от влагалището. Това може да се случи по време на или след полов акт, както и при разтягане или извършване на различни упражнения. Обикновено е нормален процес и рядко е признак на някакви сериозни медицински проблеми.

Причини за появата на вагинален газ

Има няколко неща, които биха могли да причинят вагинален газ

Сексуална активност

Движенията на пениса навън и навътре биха могли да причинят образуването на газ във вагината, който ще се освободи при свиването на мускулите при получаване на оргазъм или когато половият акт приключи.
Оралният секс и някои форми на по-груб секс също биха могли да причинят появата на газ във вагината. В някои случаи той не може да бъде освободен и се задържа в диафрагмата, което води до по-силна коремна болка.

Медицински проблем

Вагиналният газ би могъл да бъде и медицински проблем. Например така наречените вагинални фистули.
Коловагиналната фистула е сериозен медицинско състояние, характеризиращо се с разкъсване между влагалището и дебелото черво, което може да бъде резултат от операция, раждане или др. Типична за него е фекалната миризма. Това е сериозен проблем, който има нужда от лекарска намеса.
Същестува и уретровагинална фистула, която представлява разкъсване между влагалището и уретрата, което позволява на урината да отиде директно от пикочния мехур към бъбреците.

Симптоми на вагиналните фистули

Вагиналният газ е само един от симптомите за наличието на вагинална фистула. Също така би могло да има:

  • Наличието на изпражнения в урината
  • Урина или вагинално течение със силно неприятна миризма
  • Честа поява на вагинит или инфекция на уринарния тракт
  • Изпускане на урина или фекалии
  • Диария
  • Дискомфорт или болка около вагината и ректума
  • Болезнен секс
  • Коремна болка
  • Гадене

В повечето случаи вагиналният газ може да бъде елиминиран, когато бъде установена причината. Ако фистулата бъде диагностицирана съвсем навреме или разкъсването, което я е причинило е съвсем леко, най-вероятно ще бъде лекувана без хирургична намеса. Във всички случаи е препоръчително да говорите с лекуващия си лекар в случай на съмнения за фистула или поява на някой от гореспоменатите симптоми.

Източници: https://www.healthline.com/ и Уикипедия

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Полезно

Етикети:

10 967 преглеждания

Comments are closed.