Три рецепти в началото на пролетта, подходящи за цялото семейство
В първия официално пролетен месец се нуждаем от повече витамини. Тези рецепти са именно, за да преборим по-лесно липсата им. Зелените листни зеленчуци, билките и подправките съдържат освен много витамини и редица жизненоважни микроелементи, които ще подскрепят имунитета на децата и на цялото семейство.
Витаминозна супа с левурда
Продукти:
500 гр. картофи
2 големи моркова
2 глави кромид лук
3-4 връзки левурда (див чесън)
50 мл. зехтин
1 литър домашен бульон или топла вода
сол, магданоз, джоджен и всякакви други подправки, които харесвате
Кипнете готовия бульон и сложете нарязаните на кубчета картофи в него да се сварят за 10-15 минути. Добавете към ситно нарязаните моркови, лук, а след още 5-6 минути и левурдата. Свалете от котлона и ако предпочитате може да пасирате супата.
Подходяща е за всяка възраст, включително и за деца над 10 месеца.
Зеленчуци по френски
Макар да звучи претенциозно, тази рецепта се приготвя съвсем лесно, а тайната й е в подправките – розмарин, босилек, салвия, риган, мащерка, мента и градинска чубрица.
Продукти:
3 малки тиквички
2 червени чушки
1 жълта чушка
3 скилидки чесън
5 средни домата
4 глави лук
½ чаша зехтин екстра Върджин
и изброените по-горе билки
Загрейте зехтина в дълбок тиган, добавете ситно нарязания чесън и сухите подправки/билки. Разбъркайте старателно всички съставки, така те ще отпуснат ароматите си в мазнината. След това прибавете към тази смес доматите (можете да не ги белите), лука, тиквичките, чушките – нарязани на тънки ивици и отново разбъркайте.
Преместете зеленчуковия микс в намазана със зехтин тавичка и запечете за 30 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Непосредствено преди сервиране можете да добавите моцарела или пармезан, според вкуса си и ако не постите или не сте веган.
Лимонов ориз
Продукти:
1 ч.ч. ориз
½ ч.л. куркума
1 с.л. захтин
50 гр. сурово кашу
1 ч.л. синап
пресен сок от половин лимон
малко ленено масло за поръсване
пресен джоджен
морска сол на вкус
Изсипете ориза в тенджера, налейте приблизително 700 мл. вода, добавете сол и куркума на прах. Сварете до готовност.
Загрейте зехтина в по-дълбок тиган и запържете в него синапа и ядките кашу до златисто.
Смесете готовия ориз с ядките и синапа, овкусете с малко ленено масло и поръсете ястието с лимоновия сок и ситно нарязания джоджен.
6,569 преглеждания