Тортилята е традиционно ястие от испанската кухня.
Изключително вкусно и хранително и в същото време лесно
за приготвяне. Испанците съветват яйцата за тортиля да се разбиват единствено с вилица. Тортилята се сервира топла, въпреки,
че студена също
е вкусна.
Продукти:
- 300 гр. картофи
- 1 глава лук
- 1 малка тиквичка
- 4 суп. лъж. зехтин
- 3 големи яйца
- 100 гр. сварени коктейлни скариди
- сол, черен пипер
Картофите и тиквичката се нарязват на малки кубчета.
Лукът се нарязва на полумесеци.
Половината зехтин се загрява в дълбок тиган. Прибавят се картофите и се запържват за няколко минути, докато придобият лек златист цвят. Разбъркват се периодично, за да не загорят. Добавя се лукът и тигана се похлупва с капак. Зеленчуците се задушават за 15 минути.
Добавят се тиквичките и зеленчуците и се готвят още 15 минути, без капак.
Зеленчуците се изцеждат, ако има останала течност в тях (при мен нямаше). Към тях се добавят скаридите.
Яйцата се разбиват с вилица в голяма купа. При тях се изсипват зеленчуците, посоляват се със сол и черен пипер и сместа се разбърква хубаво.
Останалата половина зехтин се загрява в тигана. Сместа се изсипва наведнъж и се притиска към дъното на тигана с шпатула.
Омлета се готви 7-8 минути, непокрит на силен огън.
Приготвя се плоска чиния с размера на тигана. Когато омлетът е готов от едната страна с помощта на чинията се обръща от другата страна. Чинията се поставя върху тигана и се обръща на обратно, така че омлета да падне в нея. След това се връща в тигана (неопечената повърхност да отиде на дъното на тигана) и се допича за 5 минути. Сервира се топла.