• No categories

Тиквена баница (тиквеник)

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

 

Баница с тиква (тиквеник)

–          пакет обикновени готови кори (при желание може и сами да си разточите кори от домашно тесто)

–          1 кг почистена тиква 

–          50 мл. олио

–          ½ пакетче разтопено краве масло

–          1 ч.ч. счукани орехови ядки

–          1/2 пакетче канела

–          1 ч.ч. захар

–          няколко лъжички галета или счукани бисквити

–          пудра захар за поръсване

  Тиквата се сварява леко, за да омекне, и се настъргва на ренде. Ореховите ядки се счукват. Бисквитите се натрошават съвсем ситно. Мазнината се загрява. Корите се подреждат в намазнена тавичка. През 3-4 кори се поставя част от смесените с бисквитите и канелата орехови ядки, а върху тях – част от настърганата тиква и част от захарта. Поръсва се с малко мазнина. Приготвената баница се полива с 1 чаена чаша леко подсладена вода или лимонада, притиска се в краищата, за да се задържи повече въздух, който й придава по-голяма пухкавост след изпичането, и се пече при умерена температура. Поднася се, след като изстине, поръсена с пудрата захар.

Добър апетит!

 
FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Вкусно

6,648 преглеждания

Comments are closed.