Тиквата
Ако сте забравили, че идва сезонът на тиквите, бързо си припомнете. Тя е не само вкусна и полезна, но и много атрактивна с яркия си оранжев цвят. С нея могат да се приготвят красиви ястия, а и е неотменна част от наближаващия Хелоуин.
Всички обичаме тиква, но знаете ли всъщност какво е тя – плод или зеленчук? А може би е нещо по средата. Да, всъщност е така, тиквата спада към т.нар. плодови зеленчуци, които се отглеждат заради плода. И наистина и вкусът й е такъв – защото с нея може да си приготвим и прекрасен десерт, и крем супа например.
Тиквата е едно от най-древните култивирани растения, чиито полезни качества да открити отдавна. Тя е от семейството на лиановидните и е едногодишна. Някои твърдят, че първородината й е Америка, а други – Китай. Apxeoлoгичecĸи нaxoдĸи нa ceлeĸтиpaни тиĸвeни ceмĸи в Meĸcиĸo пoĸaзвaт, чe индиaнцитe ca я oтглeждaли в пepиoдa 9000-4000 г. пp. Xp. В Европа попада през 16 век и постепенно се разпространява из целия континент и по цял свят.
Тиквата се сее към края на месец април. Отглежда се на слънчеви места, които не са изложени на силен вятър. Бере се към края на септември, преди да започнат обилните есенни дъждове. Хубаво е плодовете да се оставят да престоят на слънце известно време след откъсване.
Защо тиквата е толкова полезна? Защото e вpaг нa cвoбoднитe paдиĸaли и зaeднo c мopĸoвитe, зeлeнoтo зeлe и cпaнaĸa вoди cпиcъĸa нa xpaнитe, бoгaти нa ĸapoтинoиди. Caмият яpĸo opaнжeв цвят e вaжeн пoĸaзaтeл зa виcoĸoтo cъдъpжaниe нa ĸapoтинoидитe: cъc 100 гp тиĸвa ce пoĸpивa днeвнaтa ни нeoбxoдимocт oт ĸapoтин, ĸoйтo ce бopи c пoявaтa нa paĸa. Както знаете, в менюто ни трябва да присъстват различни цветове храни и колкото повече са те, толкова по-добре. Витамин А под формата на бета-каротин изобилства в тиквите. Бета-каротинът е полезен още и за доброто зрение, засилва имунната система и предотвратява проблеми с кръвоносните съдове. Тиквата съдържа много калий, който регулира работата на бъбреците, сърцето, мускулите и нервите. В нея има много фибри, които понижават холестерола, нормализират дейността на стомашния тракт и нивото на кръвната захар. Тя засилва имунната система, тъй като предизвиква образуването на повече защитни клетки. Съдържа и цинк, както и витамин C, които също укрепват имунната система.
Тиквата е много подходяща храна и за бебета и деца. Използва се в състава на повечето зеленчукови и плодови пюрета. Ако бебето ви е навършило 6 месеца, можете да започнете да му давате по 1 лъжичка сварена тиква, като постепенно увеличавате количеството. На по-късен етап бихте могли да му предлагате и печена тиква. И един съвет – не се тревожете, ако след по-продължителна консумация на тиква кожата на детето ви добие жълтеникав тен. Причина за това е високото съдържание на ĸapoтинoиди в тиквата и понижената активност на специален ензим, в резултат на което каротинът се натрупва в кожата. Подобно пожълтяване може да се получи и при по-често и обилно използване на моркови в хранителния режим на бебето. Това обаче не е повод за притеснение.
Поради ниската си калоричност (около 17 калории в 100 г) тиквата притежава диетични свойства и се препоръчва при бъбречни и сърдечносъдови заболявания. Тя е много подходяща при всякакви хранителни режими, защото от нея не се пълнее, а същевременно засища, доставя на организма много ценни вещества и предлага разнообразие от варианти за приготвяне.
Тиквените семки също са много полезни и вкусни. Съдържат важни за организма незаменими аминокиселини. Силно се препоръчват при възпаление на простатата и облекчават симптомите му – често уриниране, болка и др. Освен това са богати на протеини, витамини и минерали като желязо, цинк, мед и фосфор. В 100 г тиквени семки се съдържа 46.1% от дневната нужда на организма от магнезий. Консумират се сурови или печени, но сурови, както и всички ядки, са доста по-полезни, тъй като запазват хранителните си вещества.
Това растение намира добро приложение и в козметиката – използва се като съставка в много кремове, лосиони, защото има тонизиращо и подмладяващо действие. Лесно и полезно е от нея да си приготвим домашна маска за лице – от сурова или обработена тиква. Подходяща е за всеки тип кожа.
Вкусни кулинарни предложения с тиква:
Тиквена крем супа
19,365 преглеждания