Телешко в тай стил
Телешките стекове не са популярни в тайландската кухня, но въпреки това индокитайските вкусове и аромати чудесно подхождат на крехко сготвеното месо.
Необходими продукти за 4 порции:
700 г телешко контрафиле
3 с. л. фъстъчено олио
сол на вкус
за соса:
1 малка зелена люта чушка, ситно нарязана без семките
2 скилидки чесън
1 с. л. джинджифил, ситно нарязан
сокът от 1 лайм
3 с. л. светъл соев сос
2 с. л. фъстъчено олио
2 ч. л. светлокафява захар
½ ч. ч. ситно нарязан пресен кориандър или магданоз
½ ч. ч. ситно нарязани листа мента
за сервиране:
1 манго
1 краставица
1 червена люта чушка
Начин на приготвяне:
1. Месото се нарязва на стекове с дебелина 1,5 см. Посоляват се и се намазват с олиото.
2. Грил-тиган се загрява на умерен огън, без да пуши. Стековете се изпичат по 3 мин. от всяка страна. Трябва да останат средно изпечени. По време на печенето се притискат с шпатула, за да останат плоски. Оставят се да починат 5 мин.
3. Всички продукти за соса без зелените подправки се пасират заедно. Добавят се кориандърът и ментата.
4. Месото се нарязва на много тънки ивички и се разбърква с половината от соса.
5. Поднася се с останалия сос и нарязаните манго, краставица и червена люта чушка.
Рецептата е предоставена от: сп. Меню, http://www.menumag.bg/
Още рецепти:
10 храни за стимулиране на мозъка
Три пролетни рецепти с подправки
1,320 преглеждания