Сусамово сирене
Това е рецепта, която не съдържа животински продукти и глутен.
Сусамовото белено семе е много вкусно и полезно, особено важно е да присъства в диетата на вегетарианците, но също на децата и активно спортуващите.
Необходими продукти:
1 ч.ч. вода и 1 с.л. агар
½ ч.ч. обелен сусам
1/8 ч.ч. хранителна мая (флейк – можете да я намерите в био магазините)
1 с.л. ябълков оцет
¼ ч.л. сол
2 с.л. лук на прах
1 ч.л. босилек (пресен или сушен)
1/2 ч.л. червен пипер
1/4 ч.л. чесън на прах
1/4 ч.л. куркума
Как се приготвя:
Смелете беления сусам в блендер, прибавете хранителната мая и солта и продължете да смилате, докато се получи фино брашно.
За по-богат вкус добавете 1 с. л. растително масло, по този начин ще помогнете при смилането да се отдели сусамовото масло и получаването на т.н. тахан.
Кипнете водата, а ако не сте вегани, можете да използвате и мляко. Разтворете люспите агар в нея за около пет минути. Оставете да изстине за още пет минути и прибавете смления сусам.
Прибавете подправките и разбъркайте на ръка. Покрийте купата с найлон и приберете сусамовото сирене в хладилника. След няколко часа то ще се стегне и ще имате невероятно вкусен сусамов деликатес за сандвичи и пряка консумация.
Рецептата е от onegreenplanet.org
Снимка onegreenplanet.org
4,001 преглеждания