Супа и десерт с царевица
Две вкусни идеи с царевица.
Супа с домати и царевица
Необходими продукти:
– 400 г нарязани домати (може и от консерва)
– 340 г царевица от консерва или замразена
– 2 скилидки чесън, смачкан
– 1 голяма глава лук, нарязана на ситно
– 1 ч.л. кимион на прах
– 1 л зеленчуков или пилешки бульон
– 2 с. л. доматено пюре
– зехтин за готвене
– пресен босилек или кориандър
– сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Загрейте няколко супени лъжици зехтин и сложете чесъна и лука. Гответе, докато омекнат и станат прозрачни.
2. Добавете кимиона и след минутка изсипете доматите, царевицата, бульона и доматеното пюре (предварително разтворено в малко вода). Подправете със сол и пипер. Оставете да заври, намалете температурата и оставете да се готви под капак за около 15-20 минути.
3. Може да сервирате супата така или ако предпочитате да бъде с по-гладка консистенция, отделете половината и я пасирайте.
4. Сервирайте поръсена с пресните подправки и малко зехтин.
Кап кейк с царевица
Необходими продукти за 12 порции:
– ¼ ч.ч. масло
– ¼ ч.ч. бяла захар
– ¼ ч.ч. кафява захар
– 1 голямо яйце
– ¼ ч.ч. заквасена сметана
– 1 ½ ч.ч. царевица
– 1 ¼ ч.ч. брашно
– ¼ ч.л. сол
– ¼ ч.л. сода за хляб
– ½ ч.л. бакпулвер
за глазурата:
– 450 г пудра захар
– ½ ч.ч. масло (меко)
– 3 с.л. прясно мляко
– 2 ч.л. ванилова есенция
Начин на приготвяне:
1. В голяма купа разбийте маслото, бялата и кафявата захар. Добавете яйцето и разбийте добре.
2. Пасирайте добре сметаната с ¾ ч.ч. от царевицата, до получаването на гладка смес.
3. В подходящ съд пресейте брашното, солта, содата и бакпулвера. Постепенно добавяйте брашнената смес към маслото като редувате с царевичното пюре. Като се получи хомогенна смес добавете останалата царевица и разбъркайте с лъжица.
4. Загрейте фурната на 180 градуса. Намазнете формичка за мъфини и сложете хартиени кошнички. Разпределете сместа и печете 15-20 минути или докато се получи златиста коричка. Извадете от фурната и ги сложете на решетка да изстинат добре, преди да сложите глазурата.
5. Пригответе глазурата като разбиете до гладко пудрата захар, маслото, млякото и ванилията. Когато кексчетата са напълно изстинали, ги украсете с нея.
1,773 преглеждания