Сънят на бебето и обилното потене

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

бебе спи и сънува

Начинаещите родители се притесняват за всяко малко нещо, което забележат по отношение на новороденото. Едно от нещата, което става повод за притеснение е обилното потене на пеленачето. Повечето родители не очакват децата им да се потят изобщо, още повече пък така. Това обаче не е нещо нетипично за бебетата. Те се потят, когато спят най-дълбоко. Може да е шокиращо, но бебетата се потят много по-обилно в състояние на дълбок сън, отколкото възрастните или по-големите деца.

Потенето определено е нормално, но прекаленото потене може да е сигнал за проблем.
В повечето случаи не е така, но понякога това може да означава, че бебето страда от прекъсване на дишането или проблеми със сърцето. Когато бебето има някаква инфекция също може да се поти силно. В тези случаи дишането на бебето може да е толкова затруднено, че то започва да се поти.

Друга причина за обилното потене при бебетата е прегряването. Всъщност синдромът на внезапна смърт при бебетата може да бъде причинен точно от прегряване, затова родителите трябва да внимават да не държат бебето на прекалено горещо. Температурата в стаята, в която бебето спи трябва да е между 15 и 21 градуса, което е доста по-малко от това, което родители обикновено си представят, че е необходимо за новороденото. Не трябва да завивате прекалено бебето, защото това също може да причини прегряване. Може и да ви изглежда добра идея да сложите чорапки на бебето, както и шапка, пижама, още одеалца…така обаче на бебето може да му е доста горещо.

Повечето родители предполагат, че е нужно да навличат бебето с какво ли не, но всъщност препоръчително е то да бъде облечено с точно толкова дрехи, в колкото вие бихте се чувствали добре, ако трябваше да спите без одеала. Запомнете, че ако на вас ви е твърде топло, то значи и на вашето бебе му е твърде топло. Ако в дома ви е прохладно, а бебето ви е леко облечено, но въпреки това се поти, вероятно е добре да се консултирате с педиатъра.

 

Още от Бебе:

senzornata faza   Сензорна фаза – вторият етап от развитието на бебето

   Eмоционалното развитие на бебето през първата година 

baby-signs_600x500   Как да разговаряте с бебето си още преди да проговори

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

45,226 преглеждания

Comments are closed.