Коликите

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

 

baby-crying

Минали са няколко седмици от прибирането вкъщи с бебето. Всички в семейството се опитват да свикнат с новия начин на живот, когато идва едно от първите предизвикателства, с които се сблъскват младите родители – коликите. Като майка и аз натрупах богат опит в тази област.

След задължителните консултации с лекар, близки, роднини, приятели и разбира се Интернет, разбрах, че конкретно лечение няма, уви! Единственото, което можем да направим е да намерим начин временно да успокоим болките и да изчакаме този неприятен период да отмине. Как може да стане това:

С медикаменти

Най-често след консултацията с педиатъра, започва даването на различни видове капки, за облекчаване на спазмите. В общия случай те имат едно и също действащо вещество – симетикон. За съжаление то не предодвратява появата на коликите, но помага за освобождаването на газовете и са известно време облекчава болките в малкото коремче.

Спомням си, че когато дъщеря ми страдаше от колики, бях сменила вече няколко вида капки, когато на пазара се появиха едни нови, за които се говореше като за Вълшебните капки. Отидох при педиатъра, за да попитам за неговото мнение и отговора, който получих беше достатъчно красноречив. Тъй като този вид медикаменти са на една и съща основа, няма особено значение коя марка ще избера. Смяната им е просто едно успокоение за самия родител, че е купил най-доброто и е направил всичко, което зависи от него. 

С алтернативни методи

Много родители се опитват да преборят коликите с нелекарствени средства. Тъй като при различните бебета, действат различни методи, то най-подходящият обикновено се открива на принципа проба-грешка.

Гушкането – най-приятният и най-често използван начин. Може да носите детето на ръце; да го люлеете; да го сложите в слинг или кенгуру. Изпейте му няколко песнички или просто му говорете, каквото и да е. За малкия човек успокоението идва не от конкретните думи, а от нежния и любящ глас на майка му.

Затопляне на коремчето е друг разпространен вариант за облекчаване на колики. Това може да стане с предварително затоплена пелена или термофор (грейка), която се слага на съответното място. Ако пък бебето ви обича водата, направете му топла вана. Най-малкото тази игра, дори да не помогне конкретно за коликите, то със сигурност ще го разсее за известно време.

Масажи и гимнастика. Лекото масажиране на коремчето по посока на часовниковата стрелка или свиването на крачетата към корема, раздвижват перисталтиката и подпомагат отделянето на газовете.

Белият шум също действа успокояващо на бебето. Съществува теория, че звуците, които детето чува още докато е в корема на майката, наподобяват течаща вода или така наречения „бял шум“. Опитайте този вариант, като пуснете сешоар, прахосмукачка, вентилатор или включете телевизора на празен канал. Мога да споделя, че в моя случай това беше работещият метод. Шумът на сешоара действаше успокояващо и приспиващо на дъщеря ми, още дълго време след етапа с коликите.

Ако кърмите, уверете се, че бебето захапва добре гърдата и открийте най-подходящата поза. Внимавайте какво ядете, избягвайте тежки храни и такива, които предизвикват газове.

Ако давате мляко от шише, изберете модел, който е конструиран така, че максимално да ограничава постъпването на въздух в коремчето.

Чай с анасон, копър или майка, също могат да помогнат в борбата с коликите. Обикновено се дава малко количество точно преди хранене, но преди това все пак се посъветвайте с педиатъра, дали е подходящо за вашето бебе.

И въпреки всички тези съвети, (а има и поне още толкова), знаем колко трудно се издържа на този плач, който не спира и не спира с часове. При целия този стрес започваме да се чудим, няма ли някакъв бутон, от който просто да изключим този шум? Поне за пет минути… Д-р Харви Карп, разказва в книгата си „The happiest baby on the block” (“Най-щастливото бебе в квартала“), как докато е правил проучвания за докторантурата си, е открил, че новородените в някои култури по света изобщо нямат колики. Или за по-точно, бебето се успокоявало само след минутки. Тогава започнал да се пита дали те не са открили този бутон?

Но, тъй като ние със сигурност не сме, единственото което ни остава, е да запазим самообладание и да се успокояваме с това, че в един прекрасен момент, коликите ще престанат и плачът ще спре.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

17,623 преглеждания

Comments are closed.