Как да преживеем първия месец с бебето

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
rp_p7-br15-bebeto-na-5-sedmitsi-1.jpg


На път към вкъщи, само няколко дни след като на бял свят се появи така чаканата ни дъщеричка, стоях безмълвно в колата и се взирах в малкото и личице. Тя беше съвършена – толкова силна, но и толкова крехка в същото време. Тогава осъзнах, че животът ни не просто се е променил – ние стояхме на прага на една нова ера. 

Обзе ме чувство на радост и топлина, примесено със страх и несигурност. Толкова много въпроси, тревоги и мечти заливаха съзнанието ми, но едно беше сигурно – обичах това бебе с обич, каквато не знаех, че съм способна да изпитам.

Когато се прибрахме, помолих да остана сама с нея. Стоях и се взирах в тъмните и очички, хванала малката и ръка и сякаш не можех да повярвам, че тя се е родила, че това е моето бебе и аз вече съм майка. Предстояха ни толкова много хубави неща, а аз бях скована от мисълта дали ще се справим.
Първият месец с новороденото не е лесен, но добрата новина е, че малко по малко както майката, така и бебето се адаптират към новата ситуация и поглеждайки назад се оказва, че не е чак толкова трудно, колкото е изглеждало в началото.

Хранене на новороденото 
Голяма част от притесненията на родителите през първите дни от живота на новороденото са свързани с храненето и наддаването на тегло. По-голямата част от майките имат желание да кърмят децата си и макар че това е един напълно естествен процес, понякога не всичко минава гладко, което създава допълнителен стрес най-вече у майката. Истината е, че за да бъде успешно кърменето , то не бива да се превръща във фикс идея – трябва да запазим спокойствие и да действаме рационално.

Моят съвет е през първите дни с бебето да се абстрахирате от цифрите – това е допълнителен стрес, който само ще навреди. Дъщеря ми имаше проблеми с теглото при раждането и това ни изигра много лоша шега. Тъй като се хранеше с изцедена кърма и адаптирано мляко, прекарвах часове, търсейки информация колко мл ТРЯБВА да изпива бебе на нейната възраст, записвах стойностите на лист, вечер смятах дали е стигнала нормата , а всяка сутрин я теглех, за да видя дали наддава.

Това беше пълна загуба на време – време, което можех да отделя на детето си, време, в което можех да се организирам и спокойно да премисля кой би бил най-правилния подход. В много случаи бебетата знаят по-добре от родителите си от какво имат нужда и е хубаво да им се доверим. Бебе, което се храни на определен интервал от време, спи около 16 часа в денонощието, цапа пелените и изглежда спокойно, обикновено бебе, с което всичко е наред!

*Голяма част от бебетата прекарват физиологична жълтеница, която преминава от само себе си за няколко дни. Понякога обаче е по-тежка и изисква лекарска намеса. Ако забележите, че бебето е необичайно поспаливо и жълтее, не се колебайте да споделите наблюденията си с педиатъра.

Къпане
Първото къпане на бебето обикновено е изпълнено с много емоции и в повечето случаи майката не е главно действащо лице в тази ситуация. Бебето изглежда много крехко и нестабилно, пъпа не е паднал и е разбираемо защо една неопитна майка има нужда от малко подкрепа.

Първата баня на дъщеря ми беше много интересна за мен, а честта да я окъпе се падна на бабата, която самоотвержено запретна ръкави, преметна я върху едната си ръка и започна уверено да я облива с топла вода, а малкото човече видимо се наслаждаваше на преживяването. Няколко минути по-късно вече лежеше по гръб на хавлията си и оживено мяташе с ръце и крака. Време беше да обработим пъпа, който щеше да падне след около седмица, а с него щеше да си отиде и притеснението ми да къпя бебето.

Сън 
Сънят през първият месец на бебето е нещо много важно – както за него самото, така и за родителите му.
Новороденото спи средно по 16-17 часа, но може да се буди често, обикновено за храна, а през нощта, а това е доста изморително. Ето защо е хубаво да следвате някои насоки, за да подготвите бебето за бъдещ режим, като направите така, че да може да се ориентира какво ще се случи.

Нека например свикне да се къпе в определен час вечер, след което да бъде нахранено и сложено да спи, а когато се събуди през нощта го нахранете и приспете по възможно най-тихия начин, без допълнителна стимулация като силна светлина, шум или игри.

Тази стратегия ни помогна много, тъй като само няколко седмици след раждането си, дъщеря ми спеше по около 6 часа нощем, което за нас беше истинска благословия.

А дали бебето ще спи при вас или в отделно креватче е решение, което трябва да вземете вие, според вашите собствени разбирания.

Плач 
Едно от нещата, които характеризират първият месец бебето е плачът. Бебето плаче когато е изморено, когато е гладно, когато го боли нещо в началото ще ви е много трудно да разберете къде точно е проблемът, но съвсем скоро с удивление ще откриете, че можете да различавате плача на вашето бебе и по този начин да откликвате максимално бързо на нуждите му.

Около втората седмица, при голяма част от бебетата започва периодът на коликите – ще ги различите, като видите бебето да се напъва, да почервенява и да сгъва краченца към коремчето си. Причините за тях не са съвсем ясни, но може да опитате да ги облекчите – с подходящи медикаменти, масаж и топла кърпа на корема и много гушкане.

Едно обаче е сигурно – от тук нататък през следващите няколко години плачът не бебето ще бъде наш верен спътник.

v-qponiq-se-rodi-bebe-ot-zamrazena-predi-12-godini-qijcekletka


Следродилна депресия
Всяка от нас е чувала този термин, но в днешно време това е тема-табу. Силната жена и майка няма време за депресии, тя трябва да се грижи за детето си, нали? Но… истината е друга. Огромна част от майките преминават през период, характеризиращ се с плачливост, висока тревожност, умора и раздразнителност. Това състояние се получава най-вече в следствие на хормоналните проблеми в организмът след раждането. Ето защо никой не е застрахован.

За да излезете по-бързо от нея ще имате нужда от своята позитивна нагласа и разбирането и подкрепата на близките си. Ако нещата се задълбочат и усетите, че не можете да се справите сама – не се колебайте да потърсите професионална помощ, за да разрешите проблема възможно най-бързо. И никога не забравяйте, че вие сте най-добрата майка за вашето дете и то ще ви обича!

Ролята на бащата
След раждането на детето бащата остава на заден план, тъй като нуждите на новия член от семейството са най-важни в този момент. Жената, която до вчера е била негова любима, вече е майка на детето им и цялото и внимание е фокусирано върху него. Малко или много новата ситуация оказва влияние върху отношенията в семейството, но с разбиране и взаимни компромиси, много скоро всичко отново ще влезе в ритъм.

Много е важно бащата да не бъде изолиран от дейностите, свързани с детето, още от първия ден вкъщи. Позволете му да се включва активно и му помогнете да преодолее страховете си по отношение на бебето.

Дайте му възможно да му смени пелените, да го изкъпе и преоблече, и разбира се – да го гушка и да му се радва. Може да не ви се вярва, но ако ние, жените обичаме бебето, от мига, в който видим двете чертички, повечето мъже постепенно се привързват към него, едва след като прекарат известно време заедно. Споделените мигове като семейство, още в началото не само ще ви помогнат да запазите искрата във връзката си, но ще ви направят и много по-сплотени и задружни. Така всяка трудност и всеки възникнал проблем ще бъдат една идея по-лесни за разрешаване, а щастливите мигове двойно по-хубави!

Социален живот на майката
Социалният живот на майката, след появата на бебето рязко замира и това е напълно разбираемо. Но за да е спокойно и щастливо едно бебе, то има нужда най-вече от спокойна и щастлива майка. Ето защо, ако имате нужда да излезете, за да се видите с приятелка или просто да обиколите магазините, не се притеснявайте да го изречете на глас – това не ви прави лоша майка. Здравословната доза егоизъм е полезна както във романтичните връзки, така и във връзката майка-дете. Същото се отнася и за моментите, когато имате нужда от малко почивка – не се притеснявайте да поискате помощ – в повечето случаи ще я получите на драго сърце.

Първите моменти с бебето всъщност са вълшебни и колкото и да не ви се вярва сега, само след няколко месеца, ще си спомняте за тях с умиление и дори малка доза носталгия. Наслаждавайте се на всеки миг с бебето и не се страхувайте да му покажете обичта си, но не забравяйте и мъжа до себе си. Това е рецептата за пълно щастие на всяко семейство.

автор: Веси Димитрова

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

27,320 преглеждания

Comments are closed.