Сицилианска капоната в картофени лодки
Традиционното кьополу е съвършено, но студено. В студените зимни дни е по-добре да сготвим патладжана сладък, топъл, лют и леко хрупкав. В тази рецепта уюта на печените картофки среща дълбочината на патладжана и комбинацията е незабравима.
За 4 порции:
2 едри картофа
1 едър патладжан
3 големи домата
1 голяма глава лук
4 скилидки чесън
шепа кедрови ядки
шепа стафиди
1 с. л. зехтин и 1 с. л. оризово олио
сол и пипер на вкус
1 с. л. пресен или ½ с. л. сух босилек
В загрята до 200 С фурна, изпечете картофите цели като предварително ги надупчите леко с вилица. След 40 минути разрежете картофите по дължина, издълбайте сърцевината, намажете ги с малко зехтин или оризово олио и ги върнете във фурната за 10тина минути или докато порозовеят. Лодките са готови. Капонатата пригответе като нарежете патладжана на кубчета, лука на ситно, скилидките чесън на кръгчета, а доматите настържете. В тигана на средна температура първо сгответе патладжана в 1 с.л. оризово олио, добавете лука и чесъна, накрая доматите. Подправете и добавете ядките, стафидите и ½ чаша вода. Оставете да поври 45 минути докато напълно се сгъсти. След махане от котлона, полейте с 1 с.л. зехтин, разбъркайте и напълнете лодчиците.
Хранителна стойност за 1 порция
KAЛОРИИ 327
МАЗНИНИ 12 г (31%)
БЕЛТЪЧИНИ 7 г (6%)
ВЪГЛЕХИДРАТИ 54 г (63%)
ФИБРИ 11 г
Рецептата е предоставена от Изкуството на истинската храна
2,374 преглеждания