Синдром на Питър Пан и мъжете, които не искат да пораснат

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Peter-Pan-syndrome

Сигурно сте забелязали, че има мъже, които без значение на каква възраст са, си остават деца завинаги. Те съзнателно избягват да пораснат и по този начин удивително напомнят историята на Питър Пан.

Това поведение, оказва се, съвсем не е изолирано и не е случайно. Синдромът е открит от психоаналитикът Дан Кили през 1983 г., когато е наречен на приказния герой.

Синдромът на Питър Пан се наблюдава при индивиди от мъжки пол на възраст от 14 до 50 години и конкретно се свързва със страха от порастване, избягване на отговорност и проява на типично детинско поведение. На външен вид мъжете изглеждат съвсем нормално за възрастта си, но по отношение на поведението си те продължават да се държат като деца. Обичайно околните ги възприемат като привлекателни и харизматични, най-често са ергени и предпочитат да живеят със семейството си, и независимо от възрастта си при родителите си тези мъже се чувстват удобно и уютно, като същевременно това съжителство им предоставя условия за комфортен и безгрижен живот.

Първото впечатление от тях е положително и приятно. Те често имат затруднения да намерят цел в живота си, както и да се реализират успешно в професионален план.

Учините, занимаващи се със синдрома на Питър Пан определят хората, засегнати от него като емоционално незрели. За тях е характерно, че когато са гневни – са бесни, а когато са тъжни и наскърбени – изразяват тъгата си чрез необясними радостни изблици и детински шеги.

Тези мъже реагират неадекватно на критиките и често използват защитни изрази като: „Не знам“ или „Не ми пука“. Те са мързеливи. Обикновено имат чувство за принадлежност. Тъй като тяхната толерантност е ниска, усилията им да създадат приятели са тежки.

Често се вманиачават в идеята да си намерят приятелка. Въпреки това, държат момичетата далеч от себе си заради незрялото си поведение. Чувствителността към отхвърлянето кара тези определено уязвими хора да се крият зад груби маниери. Често имат голям брой партньори, но когато решат да бъдат с един човек, те са напълно привързани към него и са склонни да предизвикват съжаление към себе си, за да не го загубят.

Мъжете със синдром на Питър Пан обикновено израстват в среда, в която няма добра комуникация и емоционално споделяне.

Ето няколко основни отличителни белези в поведението на мъжете със синдром на Питър Пан р различните възрасти:

 

До 17: Показват безотговорност, безпокойство, самота. Бягат от задълженията си и често остават сами.

Между 18 и 22: В този етап доминират самоуверените, нарцистични и шовинистични нагласи.

Между 23 и 25: Несигурно и общо състояние на неудовлетвореност, търсене на помощ чрез оплакване от това недоволство, нещастие и период на тежка криза поради чувства, каращи ги да се чувстват неудобно.

Между 26 и 30:  Те играят ролята на възрастен.

Между 31 и 45: Хора със синдрома на Питър Пан, които са женени, имат дете и работят, намират живота за скучен, имат монотонно ежедневие и са отчаяни.

Над 45: Възрастните мъже проявяват агресивно поведение и депресивно настроение. Те искат да си върнат младостта, да се опитат да бъдат отново деца. Намират живота си скучен и затова искат да се отдалечат от него.

по информация от kanal3.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

5,076 преглеждания

Comments are closed.