Силата на зехтина: култура, наука и гастрономия
По традиция през м. април Институт Сервантес-София обръща специално внимание на здравословното хранене, средиземноморската диета и постиженията на науката и технологиите в областта на кулинарията. През 2012 фокусът е поставен върху зехтина, неговата употреба, начин на консумация и благотворното му влияние върху здравето.
Средиземноморската диета е определена от ЮНЕСКО за нематериално културно наследство, а зехтинът е една от основните съставки на тази диета. Здравословното му действие е безспорно – зехтинът се използва за превенцията на рак, при кардиологични и стомашно-чревни проблеми.
„Силата на зехтина” е инициатива, насочена да запознае професионалисти от областта на кулинарията с вкусовите качества на различни видове зехтин. Ще бъде направена презентация за добива и основните характеристики на зехтина, а след това и дегустация, която се изразява в приготвянето на едно и също ястие с еднакви съставки и количество, но с различен вид зехтин екстравърджин. Част от програмата е представяне на типичната испанска закуска, спечелила сърцата на десетки хора по света.
Специално за събитието в София ще пристигнат двама гости от Испания:
Алберто Моя Карафа – шеф-готвач, специалист в средиземноморската диета и собственик на над 5 ресторанта в Мадрид и Барселона. Неговият Wok Café е първият ресторант с испански продукти, които се приготвят по ориенталска технология. Алберто Моя Карафа провежда различни курсове за значението и употребата на зехтин екстравърджин, води телевизионно предаване по темата и пише за известни испански списания (Quijote gastronómico, Vivir el vino, Andalucía más que tapas, Spanair). Той е шеф-готвач на испанския щанд в Експо Шанхай 2010.
Хосе Лопес Миранда, вторият гост на събитието, е научен директор на испанския Специализиран център за изледване на зехтина и здравето. Той е зам. декан по болничните въпроси и Директор по учебната дейност на Факултета по медицина в Университета в Кордоба.
798 преглеждания