Руло с два пълнежа
Публикувано в сп. Първите седем, септември 2012
Двойният маково-бадемов вкус на този десерт от необичайно тесто с извара ще е чудесна изненада за гости и сродници при всеки един случай. И тъй като удивляващите явления движат света, дайте своя принос към естествения ход на нещата и пригответе тази рецепта.
Продукти за 8 порции:
за тестото:
– 300 г извара
– 100 г пудра захар
– 2 яйца
– 1 с. л. настъргана лимонова кора
– 100 г меко масло
– 5 с. л. олио
– 500 г брашно
– 1 с. л. балпулвер
за марципановия пълнеж:
– 200 г марципан
– 2 с. л. обелен шамфъстък или орехи
– 2 с. л. сладко от смокини
– 2 с. л. коктейлни череши
за маковия пълнеж:
– 1 ч. ч. маково семе
– 125 мл прясно мляко
– 2 с. л. мед
– 1 с. л. захар
– 1 щипка сол
– 1 белтък
за глазурата:
– 1 ч. ч. пудра захар
– 1 с. л. лимонов сок
Приготвяне:
1. Изварата се разбива заедно с пудрата захар, яйцата, лимоновата кора, маслото и олиото. Добавя се брашното, пресято с бакпулвера. Замесва се тесто.
2. Марципанът се натрошава и се смесва с нарязаните ядки, смокини и коктейлни череши.
3. Маковото семе се слага да заври заедно с млякото, меда, захарта и солта. Бърка се около 10 мин., докато се сгъсти. Когато се охлади, се добавя белтъкът.
4. Тестото се разточва на голям правоъгълник. Едната му половина се намазва с марципановия пълнеж, а другата с маковия. Двете половини се завиват на рула една към друга. Полученото двойно руло се поставя в голяма форма за кекс. Изпича се във фурна, загрята до 175° С, за около 1 час. Оставя се за 5 мин. във формата и след това се изважда.
5. Пудрата захар за глазурата се смесва с лимоновия сок. Сладкишът се намазва и се украсява с цветчета.
Време на приготвяне: 180 минути
Степен на трудност: средна
Рецептата ни предоставиха:
Опитайте също:
Печена риба с копърово масло и пресни картофи
2,187 преглеждания