Родители ще пишат оценки за храната на училищните столове

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

school

Родители ще пишат оценки за храната, която се предлага в училищните столове в София.

Това е една от промените в наредбата, въз основа на която се провеждат търговете за ученическо хранене. Промените, качени на сайта на СОС, ще бъдат обсъдени от общински съветници.

Поправките предвиждат при обявяването на конкурс за избор на фирма, която ще храни децата, в комисията, оценяваща офертите, да има двама представители на училищното настоятелство или на родителите.

В края на всеки учебен срок настоятелството или представител на родителите ще поставя оценка за качеството на храната. Ако дадена фирма получи шест положителни оценки за 3-годишния период, в който храни учениците и няма нарушения, при участие в нов конкурс ще получи максимален брой точки по критерия за оценка на работата.

Ако училищното настоятелство установи, че за един учебен срок децата, които се хранят в стола, са намалели наполовина в сравнение с началото на учебната година, ще започне проверка. Тя ще трябва да установи каква е причината за отлива.

В мотивите се посочва, че промените целят да се подобри организацията за провеждане на конкурси за храненето в училищата, да се засилят ролята и контролът от страна на родителите и да се повишат изискванията към фирмите, предоставящи такива услуги.

Преди 2 месеца седем деца от 45-о училище се натровиха, след като яли пиле с ориз в стола. Проверката установи, че причината е стафилококова инфекция и лоша хигиена в стола. Оказа се, че един от служителите на фирмата за кетъринг е бил носител на бактерията.

Източник: „24 часа”

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Новини

Етикети:

85,431 преглеждания

Comments are closed.